Телескоп Джеймса Вебба готовий до запуску. Його перенесли на 22 грудня

NASA повідомило про завершення всіх випробувань космічного телескопа імені Джеймса Вебба та намітили дату його запуску — 22 грудня. Раніше агентство озвучувало дату 18 грудня, однак внаслідок невдалої підготовки телескопу до інтеграції з ракетою-носієм Ariane 5, її перенесли, щоб провести додаткові дослідження. Про готовність наступника «Габбла» до польоту NASA повідомило у своєму блозі.

NASA

NASA

Хто летить?

Про «Космічний телескоп нового покоління», сьогодні відомий під своїм новим ім'ям як телескоп імені Джеймса Вебба, вперше заговорили ще 25 років тому, коли відкриття екзопланет вказали на необхідність більш детального дослідження космосу. На той час свою першу, та як планувалося, єдину п'ятирічку вже розпочав «Габбл». Проєкт телескопа Вебба передбачав 18 гексагональних дзеркал, які разом майже втричі більші за діаметр головного дзеркала «Габбла». Нові камера ближнього і середнього інфрачервоного діапазону, спектрографи і датчики точного наведення, мають досліджувати космос у нижчому частотному діапазоні та викривати об'єкти з великим червоним зміщенням, які «Габблу» не під силу.

Втім, якщо «Габбл» сьогодні космічний довгожитель і працює вже 31 рік, то телескоп Джеймса Вебба став рекордсменом з перенесення запуску — телескопу знадобилося 14 років на готовність. Більше про його багатостраждальну історію у лабораторіях NASA ми розповідали у новині про завершення випробувань телескопа. Тоді NASA повідомило, що обсерваторія нарешті готова до переїзду на космодром у Куру та у листопаді мала полетіти на другу точку Лагранжа системи Земля-Сонце.

Це вже точно?

Востаннє про «остаточну» дату nauka.ua писала 9 вересня — тоді агентство оголосило, що основні елементи телескопа успішно дісталися космодрому у Куру, де на них чекали тести на сумісність із ракетою Ariane 5 та запланована дата польоту на 18 грудня 2021. Власне з цим і сталися проблеми, які змусили знову переглянути запуск телескопа на роботу. За словами NASA, коли вони готувалися прикріпити телескоп до адаптера ракети-носія, який повинен інтегрувати його з верхнім ступенем Ariane 5, несподівано роз'єдналися затискачі, необхідні для кріплення. Це спровокувало вібрації по всій конструкції, що могло її зашкодити.

У зв'язку з цим в агентстві скликали комісію, яка 24 листопада повідомила — внаслідок інциденту не було пошкоджено жодного з компонентів телескопа. Тому в NASA дали дозвіл на початок заправки паливом, яке триватиме близько десяти днів, а також встановили нову дату запуску — о 7.30 за східним часом 22 грудня цього року. Якщо у цей день телескоп не вдасться запустити, то старт може відбутися у будь-який з 21 дня стартового вікна.

Поки телескоп Вебба готується до свого польоту вже 14-й рік, «Габбл» вже встиг припинити роботу через збій, поновити роботу камер Advanced Camera for Surveys та WFC 3 і продовжити роботу з безпечного режиму, а також отримати новий, вже шостий, п'ятирічний контракт з Науковим інститутом космічного телескопа у Балтиморі, який продовжив наукову програму «Габбла» до 2026 року.


Фото в анонсі: NASA