Ліки проти діабету пов'язали зі сповільненням прогресу деменції

Приймання протидіабетичних препаратів групи інгібіторів ДПП-4 пов'язали зі сповільненням прогресування хвороби Альцгеймера. Дослідження корейських вчених показує, що у пацієнтів з діабетом, які приймають інгібітори ДПП-4, зниження когнітивних здібностей та накопичення бета-амілоїду в мозку відбувається повільніше, ніж у тих, хто ці препарати не приймає. Результати, які можуть допомогти у розробленні ліків проти хвороби Альцгеймера, опубліковані в журналі Neurology.

Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Як одні ліки можна використати проти різних хвороб?

У медицині чимало таких випадків, коли ліки, що розроблялися проти однієї хвороби, стали застосовувати в терапії зовсім інших захворювань. Деякі з останніх досліджень теж вказують, що наявні препарати з уже відомою реакцією на них людського організму можна застосувати для швидкого розроблення нових медикаментів. Наприклад, ліки проти артриту показали непогану ефективність проти антибіотикорезистентних бактерій, що може допомогти нам боротися із важковиліковними інфекціями. Кілька досліджень вказували, що протидіабетичні препарати теж можуть мати більш широке застосування. Приміром, вчені припускають, що їх можна буде використати проти хвороби Паркінсона, важкого ожиріння та навіть деменції. В останньому випадку науковці помітили, що літні діабетики, які приймають метформін, помітно рідше страждають від порушень когнітивних здібностей, ніж хворі на діабет, що таких ліків не приймають. Команда південнокорейських вчених у новій роботі описала подібні спостереження, але стосовно іншого протидіабетичного засобу.

Який препарат вивчали дослідники?

Вчені сфокусувалися на препаратах групи інгібіторів дипептидилпептидази-4 (ДПП-4), які застосовуються для зменшення рівня глюкози у крові хворих на діабет другого типу. Ефект препарату на когнітивні здібності автори перевіряли на 282 добровольцях із середнім віком 76 років, за якими спостерігали у середньому протягом шести років. Усі ці учасники мали або вже діагностовану ранню хворобу Альцгеймера або підозру на неї на основі результатів когнітивних тестів та результатів томографії мозку. При цьому половина учасників хворіли також на діабет другого типу, з яких 70 людей приймали проти хвороби інгібітори ДПП-4. Іншу половину представляли пацієнти без діабету. Завданням вчених було оцінити, як за час спостереження змінюватимуться показники мозкового здоров'я у пацієнтів цих трьох груп.

Як змінився стан пацієнтів протягом дослідження?

У хворих на діабет, які лікувалися інгібіторами ДПП-4, під кінець дослідження виявилося помітно меншим, ніж в інших пацієнтів, навантаження мозкових тканин бета-амілоїдом — характерним для хвороби Альцгеймера білком. Це проявилося і в когнітивних тестах короткої шкали оцінки психічного статусу (Mini-mental State Examination, MMSE). У цих людей щорічне зниження когнітивних здібностей складало у середньому 0,87 бала за шкалою MMSE. Тоді як у діабетиків, які не приймали інгібіторів ДПП-4, цей показник сягав у середньому 1,65 бала, а в пацієнтів без діабету — 1,48 бала.

На основі цих результатів науковці припускають, що приймання інгібіторів ДПП-4 може бути корисним не тільки для пацієнтів з діабетом, а й для тих, хто страждає від хвороби Альцгеймера. Проте цього дослідження явно недостатньо, щоб говорити впевнено. У наступних роботах вченим потрібно ще з'ясувати, чи так само інгібітори ДПП-4 впливають на людей без діабету і чи взагалі позитивні результати цього дослідження викликані препаратом, а якщо це так, то який механізм його дії призвів до спостережуваних наслідків для когнітивного здоров'я.