Ліки проти діабету пов’язали з лікуванням хвороби Паркінсона

Дослідження британських вчених свідчить про потенційний ефект деяких протидіабетичних препаратів для лікування та профілактики хвороби Паркінсона. На основі цих результатів вчені запустили клінічні випробування одного із таких засобів як препарату проти хвороби Паркінсона. Дослідження оприлюднене у журналі Brain.

Що спонукало до вивчення?

Вчені вже деякий час підозрюють, що цукровий діабет другого типу пов’язаний з хворобою Паркінсона. 2018 року велике дослідження британських вчених навіть показало, що хворі таким діабетом люди мають на 32 відсотки більший ризик набути хворобу Паркінсона. А інша наукова праця припускає, що протидіабетичний препарат ексенатид може сповільнювати прогрес дегенеративних рухових симптомів. Зважаючи на ці дослідження, науковці з Університетського коледжу Лондона вирішили вивчити питання детальніше та з’ясувати, чи справді є зв’язок між засобами проти діабету та хворобою Паркінсона.

Як це досліджували?

Науковці проаналізували медичні записи про понад 10 тисяч пацієнтів з діагностованим цукровим діабетом другого типу. Цю когорту розбили на окремі групи людей, в залежності від ліків, що їх приймали пацієнти.

Несподівано дослідники помітили, що кількість людей з хворобою Паркінсона була суттєво нижчою серед діабетиків, які приймали ліки одного з двох класів - антагоністів GLP-1 або інгібіторів DPP4. Ексанатид, який згадувався вище, відноситься саме до першого з названих класів.

Про що це говорить?

Автори наукової роботи вважають, що їхнє вивчення свідчить на користь гіпотези про можливість лікування або профілактики хвороби Паркінсона засобами порти діабету. Але питання потребує подальших досліджень. Британські дослідники вже готують клінічні випробування препарату ексенатиду, до яких залучили 200 добровольців. Вони прийматимуть протидіабетичний препарат або плацебо раз на тиждень протягом двох років. Автори також радять лікарям враховувати ризик розвитку хвороби Паркінсона у діабетиків та звертати увагу на інші фактори ризику.