Приймання метформіну пов’язали зі зниженням ризику розвитку деменції

Дослідження австралійських науковців показало, що літні люди з діабетом, які приймають метформін, мають знижений ризик розвитку деменції у порівнянні до діабетиків, які не використовують цей препарат. Діабетики мають вищий ризик погіршення когнітивних здібностей з віком, ніж люди, що не мають цієї хвороби, але нова робота припускає, що метформін може усувати цей ризик. Результати дослідження описані в статті журналу Diabetes Care.

Що таке метформін?

Метформін - це один із медичних препаратів, які виписуються найчастіше. Його зазвичай використовують для нормалізації рівня глюкози у хворих на діабет другого типу. Проте в останні роки чимало дослідників почали звертати увагу на його інші властивості. Наприклад, деякі дані вказують на те, що метформін може сповільнити погіршення когнітивних здібностей з віком. Зважаючи на підвищений ризик розвитку деменції, який супроводжує діабет, австралійські дослідники вирішили провести власне вивчення впливу протидіабетичного препарату на розвиток деменції.

Яким було дослідження?

Дані для дослідження вчені взяли із проєкту, що називається Сіднейським дослідженням пам’яті та старіння. Це тривале обсерваційне дослідження із 2005 року стежить за тисячею дорослих у віці від 70 до 90 років. Головним завданням проєкту є вивчення впливу старіння на когнітивні здібності. На початок дослідження ніхто з учасників не проявляв симптомів деменції. А з 1037 учасників 123 мали підтверджений діабет, з яких половина приймала метформін.

Які результати отримали?

За приблизно шестирічний період спостереження науковці виявили, що діабетики, які приймають метформін, мали значно нижчий рівень погіршення когнітивних здібностей, у порівнянні з хворими, що його не приймали. Якщо точніше, то приймання метформіну пов’язали з таким самим рівнем когнітивних здібностей, як і в людей, які діабетом не хворіють.

Які обмеження?

Автори допускають, що метформін може мати додаткові властивості, які впливають на роботу мозку, або ж його ефект викликаний покращенням загального здоров’я пацієнтів з діабетом. Але дослідники погоджуються, що обсерваційне дослідження не може дати вичерпної відповіді на запитання, чи справді препарат захищає від деменції. Тому вони планують провести велике рандомізоване контрольоване дослідження, в якому з'ясовуватимуть ефективність метформіну на людях без діабету, але з ризиком виникнення деменції.

Постійне прийняття протидіабетичних медикаментів - це не дуже зручно, тож багато дослідницьких лабораторій працюють над створенням ліків, які можна було б приймати якомога рідше. Одним із таких рішень може стати мозкова ін'єкція, яка в дослідах на тваринах призвела до тривалої ремісії діабету в мишей.