Протидіабетичний засіб допоміг людям з ожирінням скинути до 20 відсотків ваги

Група британських та американських дослідників заявила, що приймання протидіабетичного препарату семаглутиду може сприяти схудненню людей з ожирінням. Їхні піддослідні протягом 68 тижнів такого лікування скинули до 20 відсотків ваги, йдеться у статті журналу The New England Journal of Medicine.

Siora Photography / Unsplash

Siora Photography / Unsplash

Чому ожиріння — це проблема?

Лікарі вважають ожиріння серйозною хронічною хворобою, яка загрожує виникненням діабету другого типу, серцево-судинних захворювань, хвороб печінки та й загалом надмірна вага пов'язана із вищим ризиком ранньої смерті. Найкращим розв'язанням проблеми при ожирінні є зміна способу життя на активніший та набуття корисних харчових звичок. Хоча ці поради здаються простими, їх необхідно дотримуватися протягом довгого часу, що часто буває складно витримати пацієнтам. Тож паралельно можуть застосовуватися ліки для схуднення, які зараз мають обмежену ефективність, занепокоєння щодо безпечності та високу ціну. Але вчені працюють над розробленням досконаліших препаратів. Такий намагалася створити і група вчених з Великобританії та США.

Який препарат випробовували вчені?

Автори наукової роботи звернули увагу на вже наявний препарат семаглутид. Цей засіб вже застосовують у клінічній практиці, але для лікування діабету другого типу у вигляді підшкірних ін'єкцій. Вибір пав на цей медикамент, оскільки раніше він вже демонстрував можливість сприяння схудненню у дослідженнях ожиріння.

У новому дослідженні науковці перевірили ефективність підшкірних ін'єкцій семаглутиду раз на тиждень на майже двох тисячах піддослідних з індексом маси тіла понад 27. Контрольна група отримувала замість справжнього препарату плацебо. Все випробування тривало протягом 68 тижнів, у ході якого окрім медикаментозного лікування піддослідним довелося внести корективи в спосіб життя.

Які результати дослідів?

Піддослідні на семаглутиді у середньому скинули 14,9 відсотка ваги тіла. Але майже третина учасників позбулася більш ніж 20 відсотків ваги. Автори пишуть, що це робить засіб вдвічі ефективнішим за наявні медикаменти для схуднення. Але окрім користі для ваги, піддослідні експериментальної групи покращили свої показники здоров'я серцево-судинної системи та метаболізму.

Хоча найпоширеніші побічні дії препаратів полягали у тимчасовій нудоті та діареї, близько 60 відсотків піддослідних відмовилися від подальшої участі у дослідженні. Для порівняння, у групі плацебо таких було лише 5 відсотків. До того ж поки що невідомо, якими є довгострокові наслідки приймання та скасування препаратів. Дослідження фінансувалося компанією Novo Nordisk, яка серед іншого продає семаглутид як засіб для діабетиків.

Детальніше про причини ожиріння та його зв'язок із інсуліном читайте в нашому матеріалі «Він робить тебе гладким».