«Габбл» повністю повернувся до наукової роботи

Після масштабного збою, який змусив космічний телескоп «Габбл» перейти у безпечний режим, NASA врешті поступово повернула всі наукові інструменти до роботи. Останнім під'єднався спектрограф телескопа, а агентство не зафіксувало жодних проблем з синхронізацією, які стали причиною припинення роботи. Про повернення «Габбла» NASA повідомило на своєму сайті.

Виведення на орбіту «Габбла» 1990 року апаратом «Діскавері» у рамках місії STS-31 / NASA

Виведення на орбіту «Габбла» 1990 року апаратом «Діскавері» у рамках місії STS-31 / NASA

За 31 рік роботи, справжній космічний довгожитель телескоп «Габбл» встиг пережити цілий ряд поломок та кілька поколінь нових технологій на Землі. І поки ми досі чекаємо на телескоп нового покоління і наступника «Габбла» — телескопа імені Джеймса Вебба — «Габбл» вшосте отримує новий п'ятирічний контракт на наукову роботу, не зважаючи на періодичні виходи з ладу.

Востаннє це сталося 25 жовтня, коли у NASA прийняли рішення знову перевести телескоп у безпечний режим. За їхніми словами, наукові інструменти «Габбл» втратили синхронізацію, а тому їм довелося призупинити наукові спостереження.

Відтоді, поки велося розслідування збою, команда почергово вмикала наукові інструменти телескопа. Першою повернули частину пристрою ближньої інфрачервоної камери та багатооб'єктного спектрометра (NICMOS), з яким вдалося визначити, які саме повідомлення втрачають між собою інструменти.

Далі з безпечного режиму повернули одну з камер телескопа — Advanced Camera for Surveys. За нею повернувся найбільш часто використовуваний на телескопі інструмент — камера Wide Field Camera 3, на яку припадає понад третину часу всіх наукових спостережень телескопа. І останнім повернувся спектрограф Cosmic Origins Spectrograph.

NASA також продовжила роботу з розробки та тестування нового програмного забезпечення для приладів телескопа. Воно має дати змогу не припиняти наукові спостереження навіть за втрати синхронізації в майбутньому. Ці зміни першими торкнуться саме Cosmic Origins Spectrograph, але згодом після тестування їх планують поширити і на інші інструменти.

А поки тим часом телескоп імені Джеймса Вебба отримав нову дату запуску вже на 22 грудня цього року, а у NASA вже завершилося проєктування телескопа імені Ненсі Роман — його запуск на орбіту планують не пізніше 2027 року.


Фото в анонсі: ESA