«Габбл» повернув до роботи третій з чотирьох своїх інструментів

Космічний телескоп «Габбл», який щойно отримав продовження контракту на обслуговування, повернув з безпечного режиму свій третій з чотирьох інструментів. Наукові спостереження продовжила камера Wide Field Camera 3, яка виконує більшість наукових спостережень телескопа, повідомляє NASA.

NASA

NASA

Поки ми чекаємо на запуск наступника «Габбла» — телескопа імені Джеймса Вебба, сам космічний довгожитель на 32 році своєї роботи досі не планує покидати дослідницький пост. Нещодавно у NASA повідомили, що підписали із Науковим інститутом космічного телескопа у Балтиморі новий п'ятирічний контракт з підтримки наукової програми «Габбла». Втім, останній місяць телескоп перебуває у безпечному режимі через втрату його науковими інструментами синхронізації.

Паралельно із тим, як команда телескопа шукає причини збоїв, вони поступово повертають його інструменти до наукової роботи і розробляють програмне забезпечення на випадок подібних інцидентів. Першою повернули частину пристрою ближньої інфрачервоної камери та багатооб'єктного спектрометра (NICMOS), щоб визначити, які саме сигнали втрачають інструменти «Габбла». Це найстарший інструмент на станції, який майже не використовувався, однак водночас найменше піддався на втрати інформації. Далі з безпечного режиму повернули одну з камер телескопа — Advanced Camera for Surveys.

І зовсім нещодавно до роботи повернувся найбільш часто використовуваний на телескопі інструмент — камера Wide Field Camera 3, на яку припадає понад третину часу всіх наукових спостережень «Габбла». З першого листопада у NASA не фіксували жодних збоїв у роботі телескопа.

Наступним на черзі виходу з безпечного режиму є спектрограф Cosmic Origins Spectrograph. На ньому команда планує протестувати нове програмне забезпечення для «Габбла», яке допоможе відновлювати втрачені повідомлення, якщо його інструменти знову втратять синхронізацію.


Фото в анонсі: NASA