Вчені виявили сплячку ракових клітин, вовків, які насправді не вовки, і досягли порозуміння між роботами

Це наш перший післяноворічний дайджест, а у ньому вперше описані карликові жирафи, найперший малюнок свині та перший в світі нейтральний ферміон.

Вчені виявили сплячку ракових клітин, вовків, які насправді не вовки, і досягли порозуміння між роботами

Віруси змусили стійку до антибіотиків бактерію втратити свою властивість, астрономи знайшли нещасливу зірку, яку раз на 100 днів поїдає чорна діра, одна пара роботів дійшла порозуміння, поки інша піднесе вам вина та нагадає про відпочинок. Ці та інші новини у нашому дайджесті.

Ракові клітини впали в сплячку для захисту від хімієтерапії

Канадські вчені виявили механізм, завдяки якому ракові клітини можуть ховатися від лікування, імунної системи хворого та виявлення різним чином. У відповідь на хімієтерапію вони впадають у захисний стан, так звану «сплячку», у якій можуть перебувати роками та десятиліттями, ніяк не даючи про себе знати. У таких клітин гальмується метаболізм та чутливість до лікування, однак у певний момент вони можуть прокинутися і породжувати нові пухлини. Досліди вчені провели на лабораторних мишах та припускають, що така сплячка властива всім раковим клітинам.

Бактеріофаги повернули чутливість супербактерії до антибіотиків

Антибіотикорезистентна бактерія Acinetobacter baumannii не здалася бактеріофагу, вірусу, що знищує бактерії, однак втратила невразливість до антибіотиків. A. baumannii вміє швидко мутувати та набувати стійкості не лише до різних антибіотиків, а як з’ясувалося, і до бактеріофагів. Втім, хоч і вірус у стічних водах знешкодив бактерію лише на кілька годин, щоб справитися з ним, A. baumannii знову стала чутливою принаймні до семи антибіотиків.

Вчені вперше описали карликовість у жираф

Якщо вам здається, що нічого дивнішого за величезних тварин з шестиметровою шиєю та майже леопардовим окрасом, природа нам не підкине, то будь ласка, вітайте карликових жирафів. Їх поки зустріли всього двох, однак яких! У Гімлі та Найджела цілком нормальний тулуб і шия, проте закороткі кінцівки. Вони живуть окремо, Гімлі — в Уганді та належить до виду Giraffa camelopardalis camelopardalis, а Найджел з Намібії і є жирафом виду Giraffa giraffa angolensis. Це перший описаний в науковій літературі випадок скелетної дисплазії у жираф, до того ж із різних популяцій та видів. Поки вчені не знають причини карликовості Гімлі та Найджела, однак припускають, що захворювання могло виникнути через низьке генетичне різноманіття.

Жираф Найджел з карликовістю та дорослий самець жирафи звичайного зросту. Emma Wells / GCF

Жираф Найджел з карликовістю та дорослий самець жирафи звичайного зросту. Emma Wells / GCF

Астрономи застали чорну діру, яка кожні 114 днів «обідає» зіркою

Шість років тому програма для пошуку перехідних астрономічних процесів All-Sky Automated Survey for Supernovae помітила спалах у далекій галактиці ESO 253-G003.

Тоді астрономи прийняли його за колапс ядра якої-небудь зорі — спалах наднової. Однак, через шість років наукова співробітниця НАСА Анна Пейн, помітила досить дивну криву блиску ESO 253-G003. З неї йшла серія рівномірних спалахів, причому кожен на відстані приблизно 114 днів один від одного. І найімовірнішою теорією виявилось припущення про те, що повз надмасивну чорну діру кожні 114 днів проходить якась дуже нещаслива зірка. Кожного разу чорна діра «під’їдає» її, однак зоря теж видалася масою, а тому встигає втекти. Втекти, щоб знову повернутися — ох, ці приливні сили.

GIPHY

GIPHY

Жахливий вовк виявився не вовком.

Аналіз ДНК жахливих вовків, тих, кого потім творці «Гри престолів» перетворили на лютововків, показав, що вони й вовками то не були. Вчені дослідили кістки п’яти Canis dirus та дійшли висновку, що останні відділилися від інших вовків ще близько шести мільйонів років тому. Вони дійсно були схожими на вовків, і схоже, були єдиними такими у Північній Америці, однак коли туди прибули койоти та інші вовки з Євразії, то жахливі вовки, чи як їх тепер правильніше називати, Aenocyon dirus, не змогли з ними схрещуватися. Про це свідчить відсутність слідів їхньої ДНК, тому вчені назвали це однією з можливих причин їхнього вимирання близько 13 тисяч років тому.

GIPHY

GIPHY

Найпершим свідченням вміння людей малювати може виявитися свиня

Благо, свиней залишили свинями та навіть назвали їхнє зображення у печері острова Сулавесі можливо найпершим прикладом фігуративного мистецтва. Так, свиня розміром 136 на 54 сантиметри, з гребенем коротких вертикальних волосків на спині та парою бородавок на обличчі перед очима може стати найпершим слідом людської творчості. Втім, не варто її недооцінювати. Дослідники говорять, що малюнок нагадує целебеських свиней, які і зараз живуть на острові, а у печері вона навіть не одна така, тому, певно, свині могли відігравати важливу роль у побуті прадавніх місцевих жителів.

Adhi Agus Oktaviana

Adhi Agus Oktaviana

Робот навчився передбачувати дії свого робота-партнера

Здатність усвідомлювати, що різні люди мають різні психічні стани, цілі та плани, вчені називають «теорією розуму». За нею трирічні діти вміють непогано грати у хованки, кооперуватися і у тому числі обманювати. Насправді це все важливі соціальні взаємодії, яким інженери вирішили навчити роботів. Оскільки поки роботам далеко до трирічних дітей, то почати вирішили зі здатності розуміти і передбачати цілі інших роботів виключно на основі візуальних спостережень. І роботу, який спостерігав, як інший збирає зелені кружечки-цілі, вдалося передбачити його дії у 98 зі 100 випадків поведінки у різних ситуаціях. За словами розробників, результати демонструють, що так роботи зможуть бачити світ з точки зору іншого робота.

Роботи Samsung наллють вина, помиють посуд і відволікатимуть від роботи

А от пара інших роботів здається ідеальною. Поки один нагадає вам про відпочинок, інший турботливо наллє вина. Однією рукою високий чорно-білий робот Bot Handy з двома великими цифровими очима завантажить брудний посуд у посудомийну машину, закине прання, складе продукти і засервірує стіл. А Bot Care нагадає вам зробити перерву у роботі та запропонує пройтися, або запропонує свій відкидний дисплей, щоб ви відповіли на дзвінок по роботі. Втім, поки ні про вартість, ні про стадію виробництва роботів нічого не відомо. А шкода.

Samsung

Samsung

Фізики перетворили метал в ізолятор та відкрили нейтральний ферміон

Якщо дуже коротко і без бозонів, кварків та іншого, то фізики побачили невластиву частинкам поведінку і вирішили пояснити її виникнення тим, що насправді вони спостерігали зовсім інші частинки. Як все було: вчені спостерігали за ізолятором, який не може проводити струм(частинки не рухаються), та побачили коливання, яких не могло бути через те, що частинки не рухаються. Оскільки це ізолятор, то так коливатися міг хто завгодно, але не заряджені частинки. І тому вчені припустили, що це має бути щось нейтрально заряджене і мати напівціле значення спіну. Так з’явився нейтральний ферміон, який звинуватили у русі в ізоляторі.