Уламки астероїда 2018 LA вказали на його походження від Вести

Астероїд 2018 LA впав 2 червня 2018 року над Ботсваною. За допомогою астрометричних даних дослідники змогли відтворити його орбіту, період обертання та форму, а також відшукати 23 метеорити, на які він розлетівся. Астрономи дізналися, що об’єкт відколовся від Вести та подорожував до нашої планети близько 22 мільйонів років. Відповідна стаття надрукована у журналі Meteoritics and Planetary Science.

Астероїд 2018 LA, зображення отримані під час огляду неба SkyMapper Southern Survey. Wolf et al.

Астероїд 2018 LA, зображення отримані під час огляду неба SkyMapper Southern Survey. Wolf et al.

Які астероїди походять від Вести?

4 Веста — це другий після Церери наймасивніший об’єкт у поясі астероїдів між Марсом та Юпітером. Його класифікують як астероїд, однак за своїми характеристиками Веста схожа на карликову планету. Вона має майже сферичну форму, а ще диференційована, тобто містить різні внутрішні шари. Від Вести походять три групи метеоритів: говардити, евкрити, діогеніти, які мають загальну назву HED-метеорити. Це магматичні базальтові породи, які демонструють такі ж самі характеристики, що і поверхня Вести, зокрема, співвідношення вмісту певних елементів. Приблизно третина таких метеоритів, знайдених на Землі, походить від одного або декількох значних зіткнень, що сталися приблизно 22 мільйони років тому. Кратер Антонія на Весті діаметром 16,7 кілометрів утворився якраз у той період. Його формування могло призвести до великої кількості астероїдів діаметром більше метра.

Астероїд Веста. NASA, JPL-Caltech, UCLA, MPS, DLR, IDA / NASA

Астероїд Веста. NASA, JPL-Caltech, UCLA, MPS, DLR, IDA / NASA

Яким було падіння астероїда 2018 LA?

Астероїд 2018 LA став лише другим випадком, коли об’єкт вдалося зафіксувати ще до того, як він упав на Землю. Його помітив Каталінський огляд неба, що спостерігає за навколоземними об’єктами. 2 червня 2018 року астероїд впав над Ботсваною. Подія надала астрономам рідкісну можливість відшукати зразки астероїда, який спостерігався ще в космосі. Дослідникам вдалося знайти 23 метеорити, і виявилося, що вони належать до HED-групи. Астрономи проаналізували астрометричні положення астероїда, коли він входив у земну атмосферу, а також його падіння та утворені в результаті метеорити. На основі цих даних вони змогли відновити його орбіту, а також дізнатися більше про його характеристики.

На першій світлині зображений астероїд 2018 LA у космосі, на решті — його фрагменти, знайдені на Землі. Peter Jenniskens et al.

На першій світлині зображений астероїд 2018 LA у космосі, на решті — його фрагменти, знайдені на Землі. Peter Jenniskens et al.

Що астрономи дізналися про цей астероїд?

Дослідники встановили, що 2018 LA походить з внутрішнього головного поясу астероїдів, де знаходиться Веста. До падіння він був твердою породою діаметром близько 156 сантиметрів з високою об'ємною густиною та відносно низьким альбедо. Три підгрупи метеоритів, які відшукали дослідники, пережили різні температури, перш ніж утворити астероїд. Удар, який викинув 2018 LA на орбіту до Землі, стався 22,8 мільйонів років тому. На Весті є лише кілька кратерів, що можуть бути його можливими джерелами. Найбільший серед них — кратер Антонія, а найменший — кратер Рубрія діаметром 10,3 кілометри.

Уламки Вести також знаходили на астероїді Бенну. Її метеорити вказують, що Веста пережила багаторазові удари у період між 4,4 та 4,15 мільярдів років тому. Крім того, нещодавно астрономи знайшли метеорит, що походить від нині зруйнованої карликової планети.