Теорію ігор запропонували використовувати для пошуку позаземного інтелекту

Дослідник з Манчестерського університету вигадав спосіб використання теорії ігор для пошуку позаземного інтелекту. Його метод заснований на здатності землян і теоретичних мешканців інших планет виявляти сигнали одне одного. Стаття про це надрукована у журналі Astronomical Journal.

Як шукають позаземний інтелект?

Проєкти SETI (search for extraterrestrial intelligence) займаються пошуком сигналів від позаземних цивілізацій — так званих техномаркерів. Просування у цих пошуках забезпечили нові пристрої з підвищеною чутливістю, досягнення в галузі науки про дані та благодійна фінансова підтримка. Крім того, зростають можливості вчених у фіксації те характеристиці екзопланет. Таким чином, ця галузь поступово перестає бути за межами основної наукової діяльності.

Комплекс Allen Telescope Array, призначений для астрономічних спостережень та SETI. SETI institute 

Комплекс Allen Telescope Array, призначений для астрономічних спостережень та SETI. SETI institute

Пошуки техномаркерів включають як широкомасштабні огляди, так і цілеспрямовані обстеження, орієнтовані на конкретні ділянки неба або навіть на окремі зоряні системи. Оскільки існує забагато параметрів для пошуку, дві різні стратегії мають додаткові переваги. Крім того, дослідники вивчають екзопланети, розташовані у транзитній зоні Землі як потенційні цілі для SETI. Цивілізації на цих планетах, якщо вони існують, можуть зафіксувати Землю під час її транзиту навпроти Сонця, отже, і дізнатися її характеристики. Це може спонукати їх шукати сигнали від нас або навіть направляти сигнали до нас.

Саме тому в науковому середовищі зростає інтерес до суперечливої ​​теми надсилання сигналів позаземному інтелекту (messaging extraterrestrial intelligence, METI). Існують аргументи за і проти такої ідеї. Одним з головних аргументів на користь участі у такому процесі є так званий парадокс SETI: що якщо усі цивілізації так само, як і земляни, шукають інших розумних істот, але не посилають активних сигналів? Тобто, ідея у тому, що пошук позаземного інтелекту неможливий без сигналів для інших, тож усі цивілізації, які бажають брати участь у пошуку, також мають надсилати сигнали.

Яке дослідження провів учений?

Іамон Керінс (Eamonn Kerins) з Манчестерського університету вирішив дослідити, як теорію ігор можна використовувати для пошуку позаземних цивілізацій. Він також запропонував спосіб використання цієї методики для екзопланет у транзитній зоні Землі.

Що показали результати?

SETI є гарним прикладом класу ігор на координацію, у яких два учасники мають досягти спільної мети, але не можуть спілкуватися напряму. Дослідник запропонував, що цивілізації, які беруть участь у пошуку, повинні мати змогу реєструвати сигнали одне одного. Це збільшує шанси на успіх. Такий принцип базується на чотирьох основних положеннях:

  • взаємність — обидві цивілізації мають шукати докази існування одне одного;
  • симетрія — однаковий тип інформації доступний обом сторонам;
  • можливість — сторони обирають аналогічний чи однаковий тип доказів, які обидві можуть розпізнати;
  • перевага — сторона, яка за визначенням обох учасників пошуку має більш якісні докази свого існування, повинна транслювати сигнал.

Таким чином, парадокс SETI можна усунути. Взаємні транзити є найбільш очевидним прикладом зразка, який задовольняє такий принцип обопільності для сторін. Дослідник застосував цей метод для планет у транзитній зоні Землі та виявив, що контакт із суперземлею K2-155 d, потенційно придатною для життя, підпадає під цей принцип. Однак у випадку з цією конкретною системою ми маємо перші послати сигнал.

Художнє зображення K2-155 d. NASA

Художнє зображення K2-155 d. NASA

Таким чином, успіх у пошуку позаземного інтелекту може спиратися як на нас, так і на інші цивілізації. Імовірно, найкраще робити різний вибір: кого слухати, а кому сигналити.

Нещодавно астроном-аматор виявив можливе джерело WOW! Cигналу, який лишається найсильнішим кандидатом на сигнал від позаземної цивілізації. Крім того, дослідники не знайшли техномаркери у 10 мільйонах зоряних систем та запропонували системи біля білих карликів як найкращі для виявлення позаземного життя. Детальніше про те, чому ми досі не побачили жодних слідів іншопланетян, читайте у нашому матеріалі «Де всі вони є?»