Вчені не знайшли слідів позаземних технологій у 10 мільйонах зоряних систем

Дипольні антени радіотелескопа Murchison Widefield Array. Dragonfly Media / phys.org

Дипольні антени радіотелескопа Murchison Widefield Array. Dragonfly Media / phys.org

Австралійський радіотелескоп Murchison Widefield Array (MWA) завершив найглибший і найширший пошук позаземних технологій на низьких частотах, просканувавши ділянку неба у сузір’ї Вітрил. Вона включає щонайменше 10 мільйонів зірок. Дослідження показує, що у цій частині Всесвіту немає жодних ознак присутності цивілізацій іншопланетян. Відповідна стаття доступна на сайті препринтів arXiv.org.

Як вчені шукають сигнали позаземних цивілізацій?

Вчені сподіваються виявити присутність позаземних цивілізацій за допомогою так званих техномаркерів, або технологічних підписів. Це ефекти, які можуть вказувати на присутність у космосі штучних технологій, що використовуються зараз чи були задіяні у минулому. Оскільки неможливо припустити, які саме технології можуть використовувати позаземні цивілізації, якщо вони існують, вчені використовують різні способи. Зокрема, телескопи шукають потужні радіовипромінювання на частотах, подібних до FM-радіочастот, які можуть свідчити про наявність штучного джерела. Пошуки розумного позаземного життя називаються SETI (search for extraterrestrial intelligence) та ведуться вже кілька десятиліть.

Яке дослідження провели астрономи?

Вчені досліджували небо навколо сузір'я Вітрил протягом 17 годин та шукали сигнали у 10 мільйонах зоряних систем. У межах цієї ділянки також знаходиться шість підтверджених екзопланет. Таким чином, цей огляд став найширшим на сьогодні. Астрономи використали радіотелескоп Murchison Widefield Array (MWA). Його створило та обслуговує Державне об'єднання наукових і прикладних досліджень Австралії. За допомогою набору даних телескопа вчені не виявили жодних техномаркерів, а отже, і ознак розумного життя.

Наступне покоління телескопів зможе виявляти землеподібні радіосигнали від розташованих поблизу Землі зоряних систем та дозволить обстежити значно більшу їхню кількість. Зокрема, антенна решітка Square Kilometre Array, яка зараз будується, буде у 50 разів більш чутливою за MWA і зможе проводити набагато глибші експерименти SETI.