«Персеверанс» зробив перше селфі на Марсі

Марсохід «Персеверанс» використав камеру на кінці своєї роботизованої руки, щоб зробити перше селфі, повідомляє NASA. У кадр також потрапив дрон Ingenuity, що незабаром має здійснити свій перший політ.

NASA, JPL-Caltech, MSSS

NASA, JPL-Caltech, MSSS

Як ровер зміг зробити таку світлину?

Під час 46-го марсіанського дня своєї місії «Персеверанс» зробив селфі, на якому також видно дрон Ingenuity, розташований на відстані близько 4 метрів від ровера. Хоча світлина виглядає так, наче вона була знята фотографом, це насправді композитне зображення, зроблене за допомогою камери на кінці довгої роботизованої руки ровера. Воно складається із 62 окремих знімків, камера поверталася у різні боки, щоб їх зробити. Ровер по черзі знімав різні частини себе, пейзаж за спиною та поверхню під собою. Зазвичай, коли марсоходи NASA роблять такі селфі, навіть якщо певні частини їхніх маніпуляторів потрапляють у кадр, їх прибирають при складанні остаточного зображення.

Як робив свої селфі інший марсохід NASA, «К'юріосіті». NASA-JPL, Caltech / YouTube

Що чекає на «Персеверанс» та його дрон найближчим часом?

Незабаром дрон має здійснити свій перший політ. «Персеверанс» слугуватиме посередником для зв’язку між Ingenuity та командою на Землі. Кілька факторів визначатимуть точний час польоту. Зокрема, вчені використають моделювання місцевих схем вітрів, що базуються на даних приладу MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) на борту «Персеверанса». Він вимірює метеорологічні умови: швидкість та напрямок вітру, температуру, тиск і вологість.

Лопаті Ingenuity будуть обертатися зі швидкістю до 2537 обертів на хвилину. Після підйому зі швидкістю близько один метр на секунду дрон зависне на висоті 3 метрів над поверхнею протягом 30 секунд, а потім повернеться назад. Після цього, якщо політ буде вдалим, команда проведе ще кілька таких польотів на більшу висоту і відстань, а потім «Персеверанс» продовжить свою наукову місію. Його основним завданням є пошук слідів мікроорганізмів у минулому планети.

Раніше на цьому тижні дрон провів свою першу ніч на марсіанській поверхні окремо від ровера. Крім того, «Персеверанс» записав різні звуки за допомогою свого мікрофона: шум вітру і удари лазера по валуну, а також шум своїх коліс.