Дрон Ingenuity пережив ніч на Марсі окремо від ровера і зробив першу світлину

Марсохід «Персеверанс» вивантажив дрон-розвідник Ingenuity на поверхню Марса, після чого той зробив перше фото за допомогою своєї кольорової камери, повідомляє NASA.

Дрон на поверхні Марса, сфотографований «Персеверансом». NASA / JPL-Caltech 

Дрон на поверхні Марса, сфотографований «Персеверансом». NASA / JPL-Caltech

Що сталося?

Дрон Ingenuity прибув на Марс разом із «Персеверансом» 18 лютого та залишався прикріпленим до нього, але 3 квітня марсохід поставив його на поверхню. Астрономи перевірили, як пристрій реагуватиме на екстремальні температури, адже вночі у кратері Єзеро може бути до мінус 90 градусів за Цельсієм. Під дією холоду незахищені електричні компоненти та бортові батареї, необхідні для польоту, могли пошкодитися, проте апарат це пережив. Таким чином, дослідники перевірили надійність ізоляції та справність систем Ingenuity, який готується до свого першого польоту. Крім того, дрон зробив першу світлину із низькою роздільною здатністю за допомогою своєї кольорової камери. На ній видно поверхню всередині кратера Єзеро та частину коліс «Персеверанса», адже коли було створено фото, Ingenuity усе ще знаходився під марсоходом. Очікується, що цей дрон створюватиме кілька зображень із більш високою роздільною здатністю під час кожного тестового польоту.

Зроблене Ingenuity фото. NASA / JPL-Caltech

Зроблене Ingenuity фото. NASA / JPL-Caltech

Що чекає на апарат?

Поки що Ingenuity збирає інформацію про те, наскільки ефективно працюють системи його теплового контролю та енергопостачання. Потім, 7 квітня, команда місії прибере запобіжники, які тримали лопаті дрона, та випробує їх і двигуни. Також дослідники перевірять роботу інерційного вимірювального пристрою, що відповідає за орієнтацію дрона та його швидкість, і бортових комп’ютерів, які ним керуватимуть. Крім того, команда продовжить моніторинг енергетичних показників Ingenuity, зокрема оцінить потужність його сонячної батареї та стан шести літій-іонних батарей. Якщо кожна з цих перевірок пройде успішно, перша спроба польоту дрона відбудеться вже 11 квітня.

Яка місія у «Персеверанса» та Ingenuity?

Ключовою метою місії «Персеверанса» на Марсі є астробіологія, у тому числі пошук ознак життя мікроорганізмів у минулому на планеті. Для цього марсохід вивчатиме геологію та давній клімат, а також збиратиме та зберігатиме зразки марсіанської породи та реголіт. Подальші місії мають відправити на Марс космічні апарати, щоб забрати ці зразки та доставити у лабораторії Землі. Дрон Ingenuity стане демонстрацією технології польотів на інших планетах. Під час першого польоту він злетить лише на кілька метрів, зависне в повітрі приблизно на 30 секунд і опуститься вниз. Після цього команда проведе ще кілька польотів, поступово збільшуючи відстань і висоту. Потім «Персеверанс» продовжить свою наукову місію.

Крім того, «Персеверанс» записав різні звуки за допомогою свого мікрофона: шум вітру і удари лазера по валуну, а також шум своїх коліс.