«Персеверанс» записав звуки свого пересування на Марсі

Ровер «Персеверанс» зафіксував 16 хвилин звуків своєї їзди поверхнею Марса за допомогою мікрофона EDL, який використовувався при входженні в атмосферу, спусканні та висадці. Спеціалісти NASA опублікували повну та скорочену версію цього запису.

Коротка версія аудіозапису. Space.com, NASA, JPL-Caltech, Steve Spaleta / YouTube

Що сталося?

Встановлений на ровері мікрофон EDL, що призначався для запису звуків під час входження в атмосферу, спускання та посадки, усе ще лишається функціональним. У NASA вирішили застосувати його, щоб записати звуки пересування марсохода у кратері Єзеро. Запис здійснили 7 березня, у шістнадцятий сол (марсіанський день) місії. Дослідники оприлюднили дві версії цього запису. Перша містить більше 16 хвилин невідредагованих звуків. У ній можна почути шум, що утворюється внаслідок взаємодії системи мобільності «Персеверанса» (його коліс та підвіски) з поверхнею, а також звуки електромагнітних перешкод. Інженерна команда шукає джерело цих перешкод, які можуть походити від одного із встановлених на ровері приладів. Такий шум з’явився через те, що мікрофон EDL не призначався для операцій на поверхні. Друга версія аудіофайлу — це коротка компіляція звуків із 16-хвилинного нередагованого запису. Вона триває 90 секунд, для її створення спеціалісти NASA поєднали три сегменти довшого запису (таймлайн 0:20-0:45; 6:40-7:10 та 14:30-15:00), обробивши їх, щоб відфільтрувати частину електромагнітних перешкод.

Чим займається «Персеверанс»?

Марсохід висадився у кратері Єзеро 18 лютого. У минулому тут існувало озеро і дельта ріки, що у нього впадала. Така ділянка підходить для основної місії «Персеверанса» — пошуку слідів існування стародавніх мікроорганізмів на Червоній планеті. Крім того, ровер має із собою дрон Ingenuity та вже відшукав ділянку для його польоту. Впродовж наступних 30 марсіанських солів дрон здійснить до п’яти випробувальних польотів. Після цього «Персеверанс» розпочне дослідження місцевості. Для цього він, зокрема, оснащений 19 камерами ровера та двома мікрофонами.

Інший мікрофон ровера, який є частиною його інструменту SuperCam, записав марсіанський вітер, а також удари лазера по каменю, за допомогою яких «Персеверанс» зможе вивчити його фізичну структуру.