Пересадка бактерій дозволила коралам пережити спеку

Дослідники пересадили тканини знайдених у дикій природі стійких до спеки коралів іншим коралам, вразливим до високих температур. Вони виявили передачу специфічних для донорів бактерій, які посприяли стійкості реципієнтів до теплового стресу. Стаття про це надрукована у журналі Microbiome.

David Clode / Unsplash

David Clode / Unsplash

Як корали реагують на кліматичні зміни?

Рифобудівні корали зазнають теплового стресу через потепління океану. Часті періоди спеки призводять до їхнього відбілювання — порушення зв’язку між коралом та його водоростями-симбіонтами. За останні десятиліття внаслідок кліматичних змін події відбілювання коралів, що ведуть до їхньої загибелі, зросли та будуть посилюватися і надалі. Це вимагає втручань, які зможуть посилити стійкість коралів. Однією з таких концепцій є їхнє селективне розведення та маніпуляції з їхніми мікробіомами, такими як динофлагеляти (тип одноклітинних еукаріотів) та бактерії. Селекція коралів має на меті відбір потомства, що краще переносить спеку, але цей спосіб потребуватиме великих часових масштабів. Натомість маніпуляції з мікробіомом можуть надати значний результат у значно коротші терміни.

Що зробили вчені?

Дослідники вирішили прищепити чутливі до високих температур корали мікроорганізмами з інших коралів, що пристосувалися до спеки. Донорами стали два роди рифобудівних коралів: поціллопора та поріт. Науковці зібрали тканини таких коралів, що ростуть в Андаманському морі в Таїланді. Вони зосередилися на середовищах з високою мінливістю, корали у яких мають вищу толерантність до теплового стресу. Ці тканини із живими мікробіомами прищепили коралам із захищених рифів, які демонструють високу чутливість до підвищення температури. Після цього у мікробіомах реципієнтів виявили специфічні для донорів види бактерій, що вказують на їхню успішну передачу.

Як це вплинуло на корали?

Дослідники піддали прищеплені таким чином корали короткочасному тепловому стресу при температурі води у 34 градуси за Цельсієм. Вони продемонстрували вищу стійкість до відбілювання у порівнянні з контрольною групою. Такі результати дозволяють припустити, що корали-реципієнти схильні до поглинання передбачуваних бактеріальних симбіонтів.

Раніше дослідники зафіксували здатність коралів у екваторіальній частині Тихого океану відновлюватися після відбілювання та виявили, що вироблені коралами гази можуть слугувати індикаторами їхнього здоров’я. Крім того, науковці Університету Гонконга винайшли новий метод відновлення коралів за допомогою штучних рифових плиток з глини, надрукованих на 3D-принтері.