Корали можуть відновлюватися після відбілювання

Вчені дослідили колонії коралів у екваторіальній частині Тихого океану та побачили, що деякі з них відновилися після відбілювання внаслідок спеки, хоча температура усе ще лишалася високою. Такі корали спочатку втратили чутливі до нагрівання водорості, а потім обросли термостійкими симбіонтами. Відповідна стаття доступна у журналі Nature Communications.

Danielle Claar, Kevin Bruce

Danielle Claar, Kevin Bruce

Як зміни клімату впливають на корали?

Періоди аномальної спеки у морі чи океані, що підсилюються зміною клімату, безпосередньо загрожують світовим кораловим рифам. Тепловий стрес порушує життєво важливий зв’язок між коралами та їхніми водоростями-симбіонтами. У результаті втрати цих водоростей корали відбілюються. Хоча малі дози теплового стресу можуть захистити корали від майбутніх несприятливих умов, викликаючи теплову толерантність, екстремальні або тривалі термічні аномалії зазвичай призводять до їхнього вимирання. Такі явища стають все більш поширеними в останні десятиліття. Наприклад, подія Ель-Ніньо у 2015–2016 роках спричинила рекордне відбілювання та масову смертність коралів. Таким чином, хоча поступове потепління та окислення океану загрожують збереженню коралових рифів протягом наступного століття, періоди аномальної спеки у морі вже призводять до глобальних катастрофічних втрат коралів. Кліматичні моделі прогнозують, що частота таких подій продовжить збільшуватися, так що до середини століття на більшу частину коралових рифів чекає відбілювання.

Яке дослідження провели вчені?

Під час періоду морської спеки між 2015 і 2016 роками дослідники аналізували корали навколо Кірітіматі в центральній частині Тихого океану. Цей острів є найбільшим кораловим атолом у світі. Команда слідкувала за понад 100 коралами двох видів у різних місцях по всьому острову. Деякі знаходились у регіонах, що були поруч із населеними пунктами, тобто вже зазнавали стресу, тоді як інші знаходились у безлюдних районах. Група фотографувала та відстежувала окремі корали протягом періоду спеки.

Команда виявила, що деякі з них пережили відбілювання та знову обросли водоростями, хоча температура води все ще була підвищеною. Спочатку ці корали мали чутливі до нагрівання симбіотичні водорості, а потім, після відбілювання, об’єдналися з термостійкими симбіонтами.

На противагу цьому, у коралах, які перебували біля населених районів, вже домінували термостійкі симбіонти. Спочатку вони протидіяли відбілюванню, але потім не мали переваг у виживанні одного виду та сприяли у 3,3 рази нижчому виживанню іншого виду. Результати дослідження свідчать, що місцевий захист коралів є корисним в умовах зміни клімату.

Нещодавно ми писали, що стан Великого Бар’єрного рифу, найбільшої системи коралових рифів, визнали критичним. За останні двадцять років він втратив половину своїх коралів. Австралійські вчені визначили, що гази, які виділяють корали, можуть бути індикаторами їхнього здоров’я. Розібратися із тим, що відбувається з кліматом, допоможе наш матеріал «Глобальне потепління — не міф?»