Великий Бар’єрний риф знаходиться у критичному стані

Згідно із останнім звітом Міжнародного союзу охорони природи, Великий Бар’єрний риф знаходиться у критичному стані. Головною загрозою для нього назвали зміни клімату. Загалом, кліматичні зміни становлять загрозу для третини природних пам’яток Світової спадщини ЮНЕСКО.

Rafael Wagner / flickr

Rafael Wagner / flickr

Що відомо про стан Великого Бар’єрного рифу?

Великий Бар’єрний риф — це найбільша у світі система коралових рифів, яка знаходиться у Тихому океані біля узбережжя Австралії. Тут нараховується 400 видів коралів, 1500 видів риб та 4000 видів молюсків. Окрім того, Великий Бар’єрний риф також представляє науковий інтерес як середовище існування видів, яким загрожує зникнення, як-от велика зелена черепах. Останній звіт Міжнародного союзу охорони природи вперше визнав стан цієї пам’ятки критичним.

Починаючи з 1981 року, коли Великий Бар’єрний риф внесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, спостерігалися незначні позитивні тенденції, такі як певне покращення якості води та збільшення чисельності горбатих китів. Але в інших аспектах стан Великого Бар’єрного рифу занепадав. У 2016, 2017 та 2020 роках тут сталися найбільші події відбілювання коралів, що призвело до їхньої втрати уздовж двох третин пам’ятки. Також дослідники зафіксували зменшення популяції серед видів рослин, безхребетних та хребетних.

Які причини цих змін?

На деякі види діяльності, що загрожують стану Великого Бар’єрного рифу, можуть впливати місцеві органи управління. Але головною загрозою пам’ятки назвали зміну клімату, і цю проблему не вийде розв’язати на місцевому рівні. Очікується, що більш висока температура моря та окислення океану і надалі негативно впливатимуть на чутливі види морських рослин і тварин. Багато важливих процесів, що лежать в основі складності системи Великого Бар'єрного рифу, також занепадають внаслідок кліматичних змін, включаючи зростання нових рифів.

Втім, зміна клімату залишається ключовою проблемою і для інших об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Згідно із звітом, саме ця причина становить високу або дуже високу загрозу для 83 із 252 глобальних об'єктів (33% від загальної кількості).

Як готувався звіт?

Звіт Міжнародного союзу охорони природи ґрунтується на попередніх звітах, що випускалися у 2014 та 2017 роках, та демонструє поточний стан і тенденції об’єктів, що входять до Світової спадщини ЮНЕСКО. У звіті визначаються загрози для цінностей пам’яток, тобто їхніх унікальних особливостей, а також рівень їхнього захисту та управління. Так, стан 63% пам’яток оцінюється як «добрий» або «добрий з певними проблемами», тоді як 30% викликають «значну стурбованість», а 7% визнані критичними.

відбілювання коралів
Процес, при якому корали втрачають водорості, що вкривають їхню поверхню, внаслідок чого вони гинуть.