Вироблені коралами гази можуть слугувати індикаторами їхнього здоров’я

Q.U.I / Unsplash

Q.U.I / Unsplash

Австралійські вчені дослідили кількісний та якісний склад газів, які виробляються поширеними коралами. Їхні досліди показали, що ці показники змінюються у відповідь на стресові ситуації та можуть слугувати індикатором здоров’я коралів та всього рифу, оскільки леткі речовини можуть відігравати важливу роль у підтриманні його функціонування. Дослідження опублікували у статті журналу Global Change Biology.

Яка роль газів в екосистемах?

Наземні екосистеми виділяють велику кількість летких сполук, чимало з яких відіграють важливу роль у захисті від патогенів та випасання, внутрішньо- та міжвидових взаємодіях, а також в регуляції клімату. Зокрема, різноманітні гази виділяють у процесі нормального функціонування тварини. І за хімічним складом цих газів, які визначають і їхній запах, можна частково оцінити здоров’я тварин. Однак набагато менше відомо про різноманітність та функціональний потенціал органічних летких речовин у водних екосистемах, особливо у високопродуктивних коралових рифах. Через це вирішили провести свої дослідження коралових газів вчені з Сіднейського технологічного університету.

Як досліджували корали?

Науковці звернули увагу на леткі органічні речовини, які виділяються двома поширеними видами коралів — Acropora intermedia та Pocillopara damicornis. Вивчаючи їх, вони визначили 87 унікальних сполук, що вже вказує на багаті на хімічні речовини рифи. Потім дослідники вирішили перевірити, чи зміниться хімічний склад газів, якщо піддати корали впливу підвищених температур. Це важливо з огляду на тенденцію до нагрівання океану та чутливість до неї коралів. Вчені на шість днів помістили тварин у воду температурою 32 градуси Цельсія, при тому, що нормальною для них є зазвичай 27,5 градусів Цельсія.

Перше, що помітили вчені, це зниження загальної кількості газів, яку виробили корали. У надмірно теплій воді A. intermedia виробляв на 41 відсоток менше летких сполук, а P. damicornus — на 62 відсотки. Крім того, їхні гази стали менш різноманітними, більшість з них вже не складалася з 87 компонентів. У A. intermedia їх стало приблизно на 35 відсотків менше, натомість у P. damicornus — на 64 відсотки.

Що дають результати дослідження?

Дослідники підтвердили припущення, що, як і в наземних тварин, так і в коралів, гази можуть слугувати індикатором здоров’я. Те, що у коралів внаслідок нагрівання виробляється кількісно та якісно менше органічних летких сполук, може допомогти виявляти в них ознаки теплового стресу. Це стане в пригоді при вивченні явища вибілювання коралів, коли вони через стрес втрачають водорості, з якими живуть у симбіозі, та стають набагато вразливішими до чинників середовища. Вчені також наголошують, що поки що невідомо, як зміна коралових викидів може вплинути на інших жителів коралового рифу у процесі глобального потепління.

Останніми роками коралові рифи зазнають суттєвого скорочення. Досліди показують, що Великий Бар'єрний риф, який є потужною водною екосистемою, втратив половину своїх коралів за останні 20 років. І ця втрата пов'язана значною мірою пов'язана з вибілюванням коралів.