Великий Бар’єрний риф втратив половину своїх коралів за 20 років

Із 1995 по 2017 роки колонії коралів Великого Бар’єрного рифу всіх розмірів та видів скоротилися більше ніж на 50 відсотків, пишуть австралійські вчені у статті журналу Proceedings of the Royal Society B. Найбільших втрат корали зазнали в північних та центральних регіонах, де спостерігалися наймасовіші вибілювання коралового рифу.

Яка роль Великого Бар’єрного рифу?

Великий Бар’єрний риф є найбільшою системою коралів на планеті, що простягається на більш ніж 2300 кілометрів уздовж східного Австралійського узбережжя. Популяції коралів рифу складаються із мільйонів великих особин та їхніх крихітних личинок. І зараз вони є особливо вразливими, оскільки підвищення глобальної температури змушує їх вибілюватися. Тоді вони втрачають водоростей, з якими живуть у симбіозі, що часто призводить до їхньої загибелі. Це зі свого боку запускає цілий каскад негативних наслідків для всієї рифової системи - знижується не тільки чисельність самих коралових поліпів, а й оселищ та джерел їжі для мільйонів інших мешканців рифу. Вчені порівнюють роль коралових рифів із прадавніми лісами, що є домівкою багатьох істот. Але якщо критичне скорочення кількості старих дерев є добре вивченим явищем, то про тенденції змін коралових колоній відомо набагато менше.

Як це виправити?

Щоб заповнити прогалини у знаннях, австралійські дослідники документували систематичне зниження чисельності коралів Великого Бар’єрного рифу, вимірюючи розміри, оселища, сектори та таксономічний ранг їхніх колоній, починаючи з 1995 до 2017 року. За цей час корали зазнали впливу кількох місцевих циклонів, чотирьох масових вибілювань та двох спалахів розмноження морських зірок акантастер, що є природними ворогами коралових поліпів.

Які закономірності помітили дослідники?

Автори кажуть, що чисельність коралів зменшилася у колоніях всіх розмірів та всіх таксономічних одиниць загалом на більш ніж 50 відсотків. Найбільші зміни вчені помітили в північних та центральних регіонах Великого Бар’єрного рифу - саме в цих місцях відбувалися наймасовіші вибілювання коралів. Особливе занепокоєння науковців спричинене втратами середніх та великих колоній коралів, оскільки це може завадити розмноженню та поповненню популяцій, які й без того скорочуються. Водночас непропорційне зниження чисельності у менших колоніях може призвести до зменшення поширення маленьких личинок коралів.

Дослідники кажуть, що всі ці результати суперечать уявленню про здатність коралових рифів до відновлення. Вони закликають вжити необхідних заходів, щоб знизити кількість викидів вуглекислого газу та не допустити подальшого зростання глобальної температури - заради збереження коралів Великого Бар’єрного рифу.