Надруковані на 3D-принтері глиняні плитки допоможуть коралам рости

Розробники з Університету Гонконга винайшли новий метод відновлення коралів за допомогою штучних “рифових плиток” з глини, надрукованих на 3D-принтері. Корали можуть закріплюватися на них, що підвищить їхній шанс вижити у морській воді. Про це повідомляє сайт Університету Гонконга.

Кліматичні зміни загрожують різним екосистемам, проте найбільш вразливою групою виявилися корали. За підрахунками, потепління та окислення вод океану призведе до скорочення їхньої кількості на 90% впродовж кількох наступних десятиліть, а до кінця XXI століття вони повністю зникнуть.

Щоб запобігти цьому, дослідники Університету Гонконга вирішили створити новий спосіб стимуляції їхнього росту. Для цього вони виготовили спеціальні плитки, які нагадують коралові рифи за структурою. Їх можна розміщувати групами на дні, потім “засівати” фрагментами коралів, або ж просто чекати, поки перенесені океанськими течіями поліпи самі колонізують їхню поверхню.

Плитки для експерименту надруковані на 3D-принтері з теракотової глини. Цей матеріал значно екологічніший за бетон чи сталь, що використовувалися для попередніх методів відновлення коралів. Кожна плитка займає 60 сантиметрів у діаметрі та запікається при температурі 1125 градусів за Цельсієм. Для пілотного проєкту дослідники створили 128 таких плиток, розмістили їх на трьох ділянках у морському національному парку Хой Ха Ван у Гонконзі та “засіяли” трьома різними видами коралів.

Впродовж наступних 18 місяців вчені побачать, чи був їхній метод успішним.