Ганг щодня переносить до 3 мільярдів частинок мікропластику в Бенгальську затоку

Дослідники вперше проаналізували присутність мікропластику в річці Ганг, одному з головних водозбірних басейнів Південної Азії. Виявилося, що річка щодня переносить у море від 1 до 3 мільярдів частинок пластику, причому їхня концентрація вища перед мусонами, ніж після. Відповідна стаття надрукована у журналі Environmental Pollution.

Snowscat / Unsplash

Snowscat / Unsplash

Як мікропластик потрапляє у море?

Мікропластик — це пластикові частинки розміром до 5 міліметрів, які значно забруднюють навколишнє середовище. Завдяки своїм невеликим розмірам він присутній повсюдно, у тому числі й у морі. Його частинки потрапляють в організми широкого кола морських видів: від мікроскопічного зоопланктону до великих попередників хребетних хижаків. Це спричинити негативний вплив на біологічні процеси. За оцінками, 80% забруднення океану пластиком походить від наземних джерел: витоків з очисних споруд, міських центрів та дорожних стоків, промисловості, забруднення атмосфери та розбивання великих пластикових відходів на менші фрагменти. Прісноводні системи часто з'єднують внутрішні та прибережні середовища з океаном, а отже, також є важливим шляхом транспортування мікропластику. За оцінками, річки світу щорічно викидають в моря від 0,4 до 265 000 мільйонів тонн пластику.

Яке дослідження провели вчені?

Дослідники вирішили проаналізувати, яку кількість пластику викидає у море річка Ганг. Разом з річками Падма, Брахмапутра та Меґхна вона утворює найбільш густонаселений басейн світу, де понад 655 мільйонів мешканців залежать від його води. Вчені вирішили перевірити, яку кількість мікропалстику переносить Ганг. Для цього вони зібрали 120 зразків води загальною масою 3600 літрів з 10 точок вздовж 2575-кілометрової ділянки річки. Половину зразків збирали до сезону мусонів, половину після.

Досліджувані ділянки. Imogen E.Napper et al.

Досліджувані ділянки. Imogen E.Napper et al.

Що показали результати?

Вчені ідентифікували 140 пластикових частинок у зразках. Серед них 91% складають волокна, ще 9% припадає на фрагменти. Таким чином, виявилося, що значна кількість мікропластику (від 1 до 3 мільярдів частинок) щодня викидається Гангом в Бенгальську затоку, причому ближче до моря концентрація частинок зростає. Крім того, у період перед мусонами вона вище, ніж після.

Мікропластик дійсно розповсюджене явище: його знаходили біля верхівки Евересту та відшукали у повітрі над океаном за тисячу кілометрів від берегу. Крім того, частинки пластику зафіксували у найпопулярніших видах мідій. Розібратися з тим, як ці частинки продукуються та чи можна цьому зарадити, допоможе наш матеріал «Що таке мікропластик?»