У найпопулярніших видах мідій відшукали мікропластик

Дослідники зібрали зразки найпопулярніших видів мідій у супермаркетах дванадцяти різних країн та виявили у них мікропластик розміром від 5 тисяч до 3 мікрометрів. Відповідна стаття доступна у журналі Environmental Pollution.

koocs /flickr

koocs /flickr

Як мікропластик впливає на довкілля?

Частинки пластику первинного та вторинного походження розміром до 5 міліметрів називаються мікропластиком. Забруднення цими частинками є глобальним для морського середовища і сягає від поверхні океану до його глибин. Саме тому морські організми усіх середовищ зазнають його впливу і поглинають ці частинки прямо чи опосередковано — через споживання здобичі, яка вже містить мікропластик. Зокрема, цьому сприяє заємодія фітопланктону з мікропластиком. Такі частинки шкодять організмам, блокуючи шлунково-кишковий тракт, викликаючи ураження своїми гострими краями чи закріплюючись на планктоні та перешкоджаючи його рухливості. Також мікропластик може вбирати у себе та вводити токсичні речовини в організми. Всередину людини мікропластик потрапляє через споживання забруднених ним морепродуктів.

Яке дослідження провели вчені?

Команда вчених дослідила чотири види мідій із супермаркетів дванадцяти різних країн. Усі проаналізовані зразки містили мікропластик. Дослідники виявили дев'ять різних видів таких частинок розміром від 3 до 5 тисяч мікрометрів. Один грам м’яса мідій містив від 0,13 до 2,45 частинок мікропластика із середнім значенням 0,63 частинки на грам. Оскільки мідії фільтрують мікрочастинки з води разом з частинками їжі, це дозволяє зробити непрямі висновки щодо забруднення у відповідних районах їхнього походження. Зразки мідій з північної Атлантики та південної частини Тихого океану були найбільш забрудненими.

Для проведення аналізу дослідники поєднали два методи спектроскопії та машинне навчання, що дозволило оцінити дані швидко, надійно та автоматично. Вчені вважають, що їхня методтика стане у нагоді, враховуючи подальше збільшення кількості мікропластику в навколишньому середовищі.


Ці частинки були виявлені майже скрізь: так, згідно з останнім дослідженням, мікропластик знайшли біля верхівки Евересту. Він може викидатися у безліч способів: від використання дитячих пляшок до прання одягу. У нашому матеріалі «Що таке мікропластик?» ми розповідаємо про походження цих частинок та їхній вплив на довкілля.