Біля верхівки Евересту знайшли мікропластик

Дослідники зібрали зразки води та снігу з Евересту, у тому числі з ділянки на висоті 8440 метрів над рівнем моря, та виявили у них мікропластик. Автори статті у журналі One Earth наголошують, що із розвитком туризму відкладення мікропластику на навищій у світі горі зростатимуть.

Що таке мікропластик?

Універсальність пластикових матеріалів призвела до значного збільшення їхнього використання у всьому світі. Якщо в 1950-х роках таких виробів налічувалося близько 5 мільйонів, то у 2020 році їхня маса становить вже 330 мільйонів тонн. Більшу частину цього обсягу складають одноразові вироби. Це призводить до поширення пластикового сміття навіть у віддалених районах. Особливими типом такого сміття є мікропластик — пластикові фрагменти розміром менше 5 міліметрів, що становить особливу загрозу для морського середовища. За оцінками, на глобальній поверхні моря наразі знаходиться від 93 до 236 тисяч тонн мікропластику.

Як мікропластик потрапляє у навколишнє середовище?

Хоча екологи досі не встановили порогові значення для мікропластику, після яких його концентрація буде небезпечною для людей, тварин та навколишнього середовища, все більше досліджень свідчить, що такий тип відходів накопичується також у прісних водах та на поверхні. Мікропластик може надходити безпосередньо в атмосферу, переноситися вітром і досягати навіть найвищих та найвіддаленіших місць на Землі. Волокна мікропластику потрапляють у повітря, зокрема, через носіння одягу, що їх містить. Спокійна прогулянка у такому одязі впродовж 20 хвилин виділяє 400 волокон на один грам тканини. Більша частина технічного одягу, який носять і альпіністи, виготовлена із синтетичних тканин.

Що показало нове дослідження?

Не дивлячись на висоту та віддаленість від скупчень людей, гора Еверест виявилася забрудненою мікропластиком. Дослідники повідомили про знахідку цих відходів у найвищій зафіксованій точці — на висоті 8440 метрів над рівнем моря. Щоб це з’ясувати, вчені зібрали сніг та воду зі струмків з різних ділянок Евересту. Виявилося, що в середньому зразки снігу містять 30 частинок мікропластику на літр, а зразки води — одну частинку на літр. Більшість з цих частинок були волокнами акрилу та поліестеру, що входять до складу одягу альпіністів. Таким чином, забруднення мікропластику виявлено майже скрізь — від дна моря і мало не до верхівки найвищої гори світу. Із подальшим розвитком туризму забруднення Евересту буде зростати.

Мікроволокна пластику, знайдені на висоті 8440 метрів над рівнем моря. Imogen E. Napper / One Earth

Мікроволокна пластику, знайдені на висоті 8440 метрів над рівнем моря. Imogen E. Napper / One Earth


Фото в анонсі: Mark Horrell / flickr