Фото першої зорі «Джеймса Вебба» зібрали у одне зображення

У ході налаштування космічного телескопа імені Джеймса Вебба, команді NASA вдалося вирівняти його головне дзеркало так, щоб він отримував єдине зображення. Поки це самотня сонцеподібна зоря HD 84406, за 18 зображеннями з кожного дзеркального сегмента якої їх і налаштовують. Про черговий етап підготовки «Джеймса Вебба» до роботи NASA повідомило у своєму блозі.

NASA / STScI

NASA / STScI

Що там «Джеймс Вебб»?

Телескоп нового покоління і наступник «Габбла» дістався своєї робочої орбіти у другій точці Лагранжа системи Земля-Сонце 25 січня — за 29 днів польоту. Це на відстані майже півтора мільйона кілометрів від Землі, а дорогою, після звільнення з ракети-носія, команда NASA розпочала розгортання телескопа. «Джеймсу Веббу» розгорнули його сонцезахисний щит, який має захищати наукові інструменти від випромінювання і тримати у робочій температурі, власне наукові інструменти, а також дзеркало — вшестеро більше за таке у «Габбла».

Від телескопа очікують 5-10 років роботи, а працюватиме він за науковими програмами «Габбла», який вже понад 30 років досліджує космос. Окрім більшого головного дзеркала та наукових інструментів «нового покоління», «Джеймс Вебб» має можливість працювати у ближньому та середньому інфрачервоних діапазонах, а так бачити набагато далі, ніж може «Габбл».

Що на фото?

Найважливішим етапом розгортання телескопа, за словами NASA, був сонцезахисний екран. Втім, не менш важливо допомогти «Джеймсу Веббу» стати до роботи. Тому з прибуттям на робочу орбіту, йому почали вирівнювати головне дзеркало з 18 шестикутних сегментів за допомогою 126 приводів, орієнтуючись на самотню сонцеподібну зірку HD 84406. Власне, на знімку вона і є, і вже стала єдиною точкою на зображенні.

Спершу вдалося отримати серію з 18 різних зображень світила у кожному дзеркальному сегменті, за якою вчені змогли оцінити положення кожного сегмента і у підсумку вирівняти їх так, щоб телескоп отримував одне єдине зображення. Перші етапи вирівнювання дали шестикутне зображення. Перемістивши 18 розрізнених точок зіркового світла у характерну шестикутну форму дзеркала телескопа, NASA також скоригували вирівнювання вторинного дзеркала. Нове фото стало результатом етапу, який передбачає накладання один на одного всіх 18 знімків HD 84406.

Складене у шестикутник зображення до та після налаштування вторинного дзеркала. NASA / STScI

Складене у шестикутник зображення до та після налаштування вторинного дзеркала. NASA / STScI

За словами NASA, команда активувала групи сегментів по шість та почала перенаправляти відбите світло зірки з них так, щоб всі точки об'єдналися в одну у детекторі камери NIRCam. Вона першою стала до роботи, оскільки має вищу робочу температуру. Однак, як зазначають науковці, поки дзеркальні сегменти, як і раніше, діють як 18 маленьких телескопів, а не як один великий. Зараз команда розпочинає четверту фазу вирівнювання дзеркал за якої NIRCam захопить спектри 20 окремих пар дзеркальних сегментів. Це дасть змогу визначити та виправити вертикальне зміщення між сегментами дзеркала або невеликі відмінності у їхній висоті.

Це вже третій варіант зображення зорі HD 84406. Як ми вказували, спершу це була мозаїка з різних світлих на темному тлі точок (тоді ж ми отримали, здається, традиційне для космічних апаратів селфі), а згодом вже характерне для «Джеймса Вебба» шестикутне зображення.


Фото в анонсі: NASA / STScI