«Джеймс Вебб» повністю завершив своє розгортання

Команда космічного телескопа імені Джеймса Вебба завершила розгортання його головного дзеркала. Цей останній етап розгортання обсерваторії у космосі після її відділення від ракети-носія пройшов успішно, повідомляє NASA. Тепер на телескоп чекає корекція положення всіх сегментів дзеркала.

NASA

NASA

Найочікуванішою подією минулого року став запуск телескопа імені Джеймса Вебба. 25 грудня він рушив у другу точку Лагранжа на ракеті Ariane 5, щоб стати наступником телескопу «Габбл». «Телескоп нового покоління» оснащений камерами і спектрографами, які працюватимуть у ближньому і середньому інфрачервоному діапазонах, що дасть змогу досліджувати об'єкти з великим червоним зміщенням, які «Габблу» не під силу.

Телескоп вже розгорнув свої опорну башту, сонячні батареї і оптичну систему. Головним етапом підготовки до роботи «Джеймса Вебба» після його подорожі у складеному стані у ракеті було розгортання сонцезахисного щита. Він має захищати робочі інструменти обсерваторії від впливу сонячного світла і підтримувати їм температуру у діапазоні до мінус 233 градусів Цельсію.

І на завершення «Джеймс Вебб» мав розкласти своє головне дзеркало з 18 шестикутних сегментів. Його два крила так само, як і сонцезахисний щит, були складені у носовій частині Ariane 5. Тому його розгортання розтягнулося на кілька днів: перший бік розгорнули 7 січня, а наступного дня - другий.

NASA

NASA

Тепер у NASA чекатимуть, поки дзеркало охолоне, щоб можна було відрегулювати його положення Телескоп переміщатиме кожен з 18 сегментів за допомогою 126 приводів. Затим він вже відкалібрує свої наукові інструменти, щоб надсилати перші дані на Землю. Зовсім скоро «Джеймс Вебб» здійснить третій маневр для корекції траєкторії, щоб дістатися своєї наукової орбіти.


Фото в анонсі: NASA