Телескоп імені Джеймса Вебба дістався своєї наукової орбіти

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» пройшов 29 днів подорожі до другої точки Лагранжа системи Земля-Сонце. На найближчі 5-10 років це його робоча орбіта, де вже влітку він має розпочати свої спостереження. Про прибуття телескопа NASA повідомило на своєму сайті.

NASA / MSFC / David Higginbotham

NASA / MSFC / David Higginbotham

24 січня о 21:00 за київським часом телескоп імені Джеймса Вебба на п'ять хвилин запустив свої двигуни та здійснив завершальну корекцію курсу, яка привела його до робочої орбіти у другій точці Лагранжа системи Земля-Сонце.

Це на відстані майже півтора мільйона кілометрів від Землі, звідки він летів протягом 29 днів. За цей час телескоп встигнув повністю завершити всі етапи свого розгортання після того як близько 26 хвилин провів у ракеті-носії Ariane 5. Це зокрема сонцезахисний екран, який має підтримувати наукові інструменти телескопи за робочої температури, а також дзеркало, яке вшестеро більше за таке у «Габбла».

NASA / WMAP Science Team

NASA / WMAP Science Team

За час свого шляху «Джеймс Вебб» використовував мінімум палива, щоб залишити більшу частину для підтримання свого існування на науковій орбіті. Воно знадобиться зокрема для коригувань положення та протидії тиску на сонцезахисний щит. Від телескопа очікують 5-10 років роботи, а поки, перш ніж почати перші спостереження, він має завершити п'ятимісячну підготовку, під час якої він має остигнути до своєї робочої температури та налаштувати оптичну систему і відкалібрувати наукові інструменти.


Фото в анонсі: NASA / MSFC / David Higginbotham