Телескоп імені Джеймса Вебба охолонув до своєї робочої температури

Команда телескопа «Джеймс Вебб» повідомила, що останній з його чотирьох робочих інструментів досяг потрібної для роботи температури. Прилад для роботи у середньому інфрачервоному діапазоні MIRI має робочу температуру всього у сім кельвінів (-266 градусів Цельсію), тому охолоджувався найдовше. Сьогодні фахівці NASA готуються провести перші тести пристроїв, повідомляє агентство на своєму сайті.

Bobby Bradley / NASA

Bobby Bradley / NASA

Найважливішим етапом підготовки до роботи «Джеймса Вебба» було розгортання його сонцезахисного екрана. Він був складений у носовій частині ракети Аріан 5 та за розмірами подібний тенісному корту — 21,1 на 14,6 метра. Екран складається з п'яти шарів каптону, покритих алюмінієм, а головним його завданням є захист інструментів телескопа від впливу сонячного світла та підтримування їх у температурі в діапазоні до мінус 233 градусів Цельсію.

І 7 квітня останній з чотирьох робочих інструментів «Джеймса Вебба» — Mid-Infrared Instrument (MIRI) досяг своєї робочої температури у 7 кельвінів або -266 градусів за Цельсієм. MIRI працює у середньому інфрачервоному діапазоні довжин хвиль від 5 до 28 мікрометрів та складається з камери і спектрографа. Камера зможе отримувати широкоформатні знімки далеких об'єктів, а спектрограф допоможе отримувати додаткові фізичні деталі про них. Спершу MIRI охолоджувався разом з іншими інструментами телескопа — камерою і спектрографом ближнього інфрачервоного діапазону Near-Infrared Camera та NIRSpec, а також системою FGS/NIRISS — у тіні сонцезахисного щита.

Низька температура необхідна, тому що всі чотири прилади працюють в інфрачервоному діапазоні, і їхнє власне тепло також випромінює в цьому діапазоні, що може порушити спостереження. MIRI виявляє довші інфрачервоні хвилі, ніж три інших прилади, а це означає, що він має бути ще холоднішим. Крім того, зниження тепла знижує вібрацію інструментів.

Так всі інструменти охололи до температури приблизно у 90 кельвінів (-183 градуси за Цельсієм). Для MIRI ж, що потребує нижчих температур, на «Джеймс Вебб» додатково розмістили кріоохолоджувач, який у два етапи знизив температуру до потрібної. Тепер команда телескопа розпочала серію тестів детекторів та готуються отримувати перші тестові знімки з використанням цих інструментів, щоб вже до літа «Джеймс Вебб» розпочав справжню наукову роботу.

У ході підготовки телескоп вже встигнув надіслати свої перші фото — сонцеподібна зоря HD 84406 стала калібрувальною для дзеркал «Джеймса Вебба», за якою вчені вирівнюють всі 18 його сегментів. А нещодавно космічна обсерваторія «Гая» сфотографувала «Джеймса Вебба» на тлі зірок на відстані одного мільйона кілометрів від себе.


Фото в анонсі: Bobby Bradley / NASA