Космічна обсерваторія «Гая» сфотографувала телескоп «Джеймс Вебб» на зоряному тлі

Європейська космічна обсерваторія «Гая», яка працює у другій точці Лагранжа системи Земля-Сонце, помітила космічний телескоп імені Джеймса Вебба, який прибув туди у січні цього року. У поле зору «Гаї» він потрапив 18 лютого, а команда телескопа опрацювала отримані «Гаєю» дані та відшукала його серед зірок. Знімок опублікований на сайті Європейського космічного агентства.

«Джеймс Вебб» поруч з кількома яскравими зірками на знімку «Гаї». ESA / Gaia / DPAC

«Джеймс Вебб» поруч з кількома яскравими зірками на знімку «Гаї». ESA / Gaia / DPAC

Друга точка Лагранжа системи Земля-Сонце знаходиться у півтора мільйона кілометрів від Землі та є робочим місцем для багатьох апаратів. Зокрема європейська оптична обсерваторія «Гая» прибула на цю орбіту у січні 2014 року, а вже через вісім років до неї приєднався телескоп «Джеймс Вебб», який працюватиме в інфрачервоному діапазоні хвиль.

Відносні розміри та розташування орбіт «Гаї» (жовтий колір) та орбіти «Джеймса Вебба» (білий колір). ESA / Gaia / DPAC

Відносні розміри та розташування орбіт «Гаї» (жовтий колір) та орбіти «Джеймса Вебба» (білий колір). ESA / Gaia / DPAC

18 лютого 2022 року два ці космічні апарати знаходилися на відстані одного мільйона кілометрів один від одного. Цю зустріч астрономи очікували: ще за кілька тижнів до прибуття «Джеймса Вебба» стало зрозуміло, що телескоп потраплятиме в поле зору «Гаї» під час її роботи зі складання мапи розподілу зірок у нашій галактиці. «Гая» кожні шість годин сканує вузьку 360-градусну смугу небесної сфери, що за кілька місяців складається в повний огляд неба. І саме 18 лютого обсерваторія мала сканувати ту частину неба, де знаходиться «Джеймс Вебб». Після аналізу надісланих «Гаєю» на Землю даних, астрономи ідентифікували крихітну цятку світла, яка і виявилася телескопом імені Джеймса Вебба.

Свою наукову роботу «Джеймс Вебб» має почати вже не початку літа, після того, як налаштує всі свої інструменти та охолодить їх до робочої температури. А поки nauka.ua стежить за тим, як він справляється зі своєю першою зіркою — за її знімками авторства телескопа вчені налаштовують його головне дзеркало. У ході цього етапу підготовки до роботи «Джеймс Вебб» навіть надіслав своє перше селфі.


Фото в анонсі: ESA / Gaia / DPAC