Ризики кетодієти для здоров'я переважили потенційну користь

Наймасштабніший дотепер огляд кетодієти американських науковців вказує, що для більшості людей ризики для здоров'я від дотримання кетогенної дієти переважають над потенційною користю. До такого висновку дійшли вчені, переглянули наявну наукову літературу на тему впливу кетодієти на здоров'я при різних хронічних захворюваннях та зайвій вазі. Результати дослідження оприлюднили у журналі Frontiers in Nutrition.

Shutterstock

Shutterstock

Що це за дієта така?

Кетогенною дієтою називають таку, що полягає у сильному обмеженні споживання вуглеводів, помірному вживанні білків, але високому споживанні жирів. Таке харчування запускає в організмі процес кетозу з утворенням кетонових тілець, які слугують альтернативним джерелом енергії (замість вуглеводів) для клітин тіла. Оскільки кетонові тільця формуються із жирів, то дотримання кетодієти може допомогти швидко скинути зайві кілограми. Хоча початково вона розроблялася лікарями як спосіб стримання деяких неврологічних хвороб, наприклад, епілепсії, останнім часом її більше просувають як ефективну дієту для схуднення, а її застосовують також пацієнти із діабетом, захворюваннями серця, печінки та нирок, жінки перед або під час вагітності та інші. Вчені з Лікарського комітету відповідальної медицини занепокоїлися таким значним поширенням кетодієти, тому опублікували огляд, у якому зазначають можливі ризики від тривалого такого харчування.

Як допомагає кетодієта при різних хворобах?

У своїй статті вчені розглянули вплив кетогенної дієти на здоров'я пацієнтів із захворюваннями, при яких найчастіше її приписують. Їхній огляд вказує, що пацієнти з епілепсією справді можуть отримати користь від кетодієти. Близько 30-50 відсоткам пацієнтів із важколікованою епілепсією вдається щонайменше наполовину зменшити частоту нападів. Можливо, це обумовлено зменшенням постачання глюкози як основного палива до нейронів. Однак потрібно провести більше дослідів, щоб з'ясувати довготривалі наслідки такого харчування. Це ж стосується пацієнтів діабетом другого типу, яким дієта може допомогти нормалізувати чутливість до інсуліну, можливо, шляхом схуднення. У будь-якому разі ефект зникає за кілька місяців. Утім, у людей із діабетом першого типу таке харчування призводить до почастішання гіпоглікемічних епізодів та дисліпідемії.

Що стосується лікування ожиріння та зайвої ваги, то дослідження вказують, що кетогенна дієта не є ефективнішою за інші. Зокрема, такого ж ефекту можна добитися звичайним обмеженням калорійності прийомів їжі. Хоча спочатку люди на кетодієті справді можуть стрімко скинути вагу, переважно це відбувається коштом втрати води, глікогену, білків, вмісту шлунково-кишкового тракту та іншого, але не жиру.

При неалкогольній жировій хворобі печінки кетогенна дієта може мати позитивний вплив, проте дослідження, які вказують на це, лімітовані та зазвичай поєднують дієту з обмеженням калорійності їжі. Тож, знову ж, покращення може бути викликане не типом дієти, а зменшенням ваги тіла, що є однією з ключових умов при лікуванні цього стану.

Кетогенна дієта також призводить до надмірного підвищення в крові рівня ліпопротеїнів низької щільності, яке загрожує виникненням серцево-судинних хвороб. А в людей із уже наявними захворюваннями кровоносної системи кетодієта може ускладнити стан.

Люди із захворюваннями нирок на кетогенній дієті можуть зіткнутися з утворенням каменів у нирках. При хронічних хворобах нирок може виникати кетоацидоз та погіршення стану.

Дотримання жінкою низьковуглеводної дієти, зокрема кетогенної, у той час, коли вона завагітніла, вчені пов'язують із збільшенням ризику вроджених дефектів у дитини, як-от розщеплення хребта та вад нервової трубки навіть при вживанні фолієвої кислоти, та гестаційного діабету. При цьому низьковуглеводна, але основана на рослинних продуктах дієта не асоціюється зі збільшенням ризику гестаційного діабету.

Який висновок із цього зробили?

Кетодієта передбачає збільшення в раціоні частки продуктів, які пов'язані з вищим ризиком хронічних захворювань нирок, серцево-судинних хвороб, раку, діабету, хвороби Альцгеймера (червоне та оброблене м'ясо, насичені жири тощо). Водночас частка продуктів, які захищають від цих хвороб суттєво зменшується при кетогенній дієті (овочі, фрукти, бобові, цільні зерна). Тому автори підсумовують, що наразі наукова література вказує на те, що ризики кетогенної дієти для здоров'я переважають над можливою користю для більшості людей. Винятком можна назвати хіба що деяких пацієнтів зі стійкою до лікування формою епілепсії, яким таке харчування може допомогти зменшити частоту нападів.

Попередні дослідження також показали що інтервальне голодування, причому ані 16-годинне, ані кількаденне, теж не краще допомагає схуднути ніж звичайне обмеження калорійності раціону.