Понад 700 000 випадків раку у 2020 році пов'язали з вживанням алкоголю

Більш ніж 700 тисяч виявлених у 2020 році випадків раку пов'язали зі споживанням алкоголю, що складає близько чотирьох відсотків від усіх нових випадків раку за минулий рік. До такого висновку дійшли науковці, зіставивши ризик розвитку злоякісних захворювань внаслідок вживання спиртного з рівнем випивання алкоголю в різних країнах та кількістю зареєстрованих випадків раку у 2020 році. Відповідна стаття оприлюднена в журналі The Lancet Oncology.

Ketut Subiyanto / Pexels

Ketut Subiyanto / Pexels

Звідки взялася ідея дослідження?

Алкоголь — далеко не той продукт, споживання якого може принести користь людському організмові. Його вживання пов'язують із низкою патологічних станів, окрім очевидної алкогольної залежності. Наприклад, надмірне випивання робить людей менш схильними до співчуття. Але навіть помірне споживання пов'язують зі структурними змінами в сірій та білій речовині головного мозку. Крім цього, вживання алкоголю є фактором ризику виникнення різних форм раку дихальної та травної системи, як-от ротової порожнини, горла, стравоходу, кишківника, печінки, а також молочної залози. Одним із механізмів, що пояснює цей зв'язок є утворення в організмі під впливом алкоголю шкідливих речовин, які здатні пошкоджувати ДНК клітин та порушувати утворення важливих гормонів. Хорошою новиною є те, що у багатьох країнах, зокрема Східної Європи, споживання алкоголю зменшилося останніми роками. Але погана новина у тому, що мешканці Азії та Африки стали випивати більше. Це спонукало науковців Міжнародного агентства з дослідження раку з'ясувати, як це впливає на поширеність пов'язаного зі шкідливою звичкою раку.

Яким чином вивчали зв'язок?

Спочатку вчені встановили рівні споживання алкоголю в різних країнах світу станом на 2010 рік. Для цього, серед іншого, використали інформацію про масштаби виробництва спиртного, податки на нього та його продаж, а також результати опитувань про вживання алкоголю. На основі цього вчені визначили помірне вживання як 0,1-20 грамів спиртного на день, що еквівалентно до двох алкогольних напоїв. Ризиковане споживання оцінили як таке, що полягає у споживанні 20-60 грамів алкоголю на день, або двох-шести алкогольних напоїв. А важким випиванням назвали споживання більш ніж 60 грамів спиртного на день, або більш ніж шести алкогольних напоїв.

Дані про рівні випивання в країнах зіставили з результатами попередніх досліджень про пов'язаний з вживанням алкоголю ризик розвитку різних типів раку. Потім до аналізу додали кількість нових випадків онкологічних захворювань за 2020 рік.

Якого висновку дійшли науковці?

Глобально 741 300 зареєстрованих у 2020 році випадків раку (4 відсотки від загальної кількості) пов'язали зі споживанням алкоголю. Частка чоловіків з новим злоякісним захворюванням серед них склала 76,7 відсотка. Найчастіше з алкоголем були пов'язані: рак стравоходу (189 700 випадків), печінки (154 700 випадків) та молочної залози (98 300). За ними слідують колоректальний рак, рак ротової порожнини та горла.

Очікувано, найбільша кількість онкологічних діагнозів, 47 відсотків, були пов'язані з важким пияцтвом. Ще 37 відсотків випадків припадає на ризиковане споживання. Однак помірне вживання спиртних напоїв пов'язали теж із великою кількістю нових випадків раку — із 14 відсотками від загальної кількості.

Частка пов'язаного із вживанням алкоголю раку виявилася найбільшою в Східній Азії. Тут 5,7 відсотка виявлених минулого року онкологічних хвороб мають зв'язок із випиванням. За нею слідують Центральна та Східна Європа із показником у 5,6 відсотка. Найменша частка пов'язаного з алкоголем раку виявлена у Північній Африці (0,3 відсотка) та Західній Азії (0,7 відсотка).

Автори сподіваються, що їхня робота приверне увагу до ризику розвитку раку внаслідок споживання алкоголю. Водночас вони наголошують, що їхнє дослідження має кілька обмежень. Наприклад, воно не враховує незареєстровані випадки споживання алкоголю та раку, частка яких різниться серед країн. Також воно не бере до уваги сукупний вплив алкоголю та тютюнопаління, які часто супроводжують одне одного, а також внесок ожиріння, яке також є вагомим фактором ризику раку. Тож, ймовірно, результати цього дослідження недооцінюють масштаб загроз, які пов'язані з уживанням спиртного, але врахування згаданих обмежень у наступних вивченнях допоможе детальніше його оцінити.