Навіть помірне випивання пов'язали з погіршенням здоров'я мозку

Британські вчені з'ясували, що для здоров'я мозку не існує безпечної дози алкоголю. Дослідження за участі понад 25 тисяч добровольців вказує, що навіть помірне випивання спричиняє структурні зміни в білій та сірій речовині мозку. Результати наразі опубліковані у вигляді препринту на сайті medRxiv та ще не пройшли рецензування.

Another One /    Zentropa Entertainments, 2020

Another One / Zentropa Entertainments, 2020

Чому це досліджували?

Загальновідомим є факт згубної дії на здоров'я часте й важке пияцтво. Однак помірне споживання алкоголю здебільшого не вважається чимось надто шкідливим, а іноді, навпаки, йому приписують корисні властивості. Насправді ж дослідження ще 2018 року показало, що безпечної дози алкоголю не існує, і організм в цілому потерпає від кожної чарки спиртного. Між тим, важливим є визначення впливу алкоголю на здоров'я мозку, який особливо чутливий до цієї речовини. Проте більшість таких досліджень стосуються надмірного споживання, всупереч тому, що помірне випивання поширеніше у суспільстві. Попередні дослідження вказували на можливі негативні наслідки такої шкідливої звички на здоров'я мозку, але результати були суперечливими. Щоб внести більше ясності, науковці з Оксфордського університету провели дослідження з великою кількістю учасників.

Яким було дослідження?

Дослідники використали наявну інформацію із бази даних UK Biobank. Остання створена для того, щоб виявити зв'язок між факторами генетики та довкілля й ризиком розвитку різних захворювань. Для цього дослідження науковці проаналізували дані про 25 378 учасників. Особливу увагу вони звертали на вік учасників, їхні стать, індекс маси тіла, кров'яний тиск, освіту, результати опитування щодо споживання алкоголю, розмір мозку та його здоров'я, оцінені під час МРТ-сканування. Також вчені включили в аналіз інформацію про минулі захворювання та результати тестування на пам'ять.

Якого висновку дійшли вчені?

Вчені відмічають, що споживання алкоголю було лінійно та негативно пов'язаним із показником здоров'я мозку: безпечної для мозку дози не виявили, незалежно від типу алкогольного напою. Випивання більшої кількості алкоголю протягом тижня пов'язали із меншою щільністю сірої речовини. Навіть після врахування інших чинників, що могли вплинути на результат, спиртне пов'язували зі змінами до 0,8 відсотка об'єму сірої речовини. Хоча результат здається незначним, це все ще більше, ніж внесок інших факторів. Приміром, вчетверо більше за вплив індексу маси тіла та паління. Негативні зміни також виявили у мікроструктурі білої речовини мозку, яка теж асоційована зі споживанням алкоголю. Супутні хворобливі стани, наприклад, високий індекс маси тіла або кров'яний тиск, робили зв'язок між випиванням та здоров'ям мозку ще сильнішим.

Водночас автори наголошують, що у цьому дослідженні не було змоги з'ясувати причинно-наслідкові зв'язки. Необхідно провести додаткове вивчення, щоб зрозуміти, яким саме чином алкоголь може впливати на здоров'я мозку.