Кліматичні зміни принесуть Середньому Сходу і Північній Африці спеку більше 56°C

Використовуючи індекс величини періодів спеки та регіональні проєкції клімату для Середнього Сходу та Північної Африки, дослідники спрогнозували, як кліматичні зміни впливатимуть на цей регіон. Вони виявили, що у другій половині століття його очікують періоди екстремальної спеки до 56 градусів за Цельсієм та вище, які триватимуть по кілька тижнів. Відповідна стаття доступна у журналі npj Climate and Atmospheric Science.

Sergey Pesterev / Unsplash

Sergey Pesterev / Unsplash

Як спека відображається на досліджуваному регіоні?

Наразі на Середньому Сході та у Північній Африці проживає близько одного мільярда мешканців, і, як прогнозується, ця цифра швидко зростатиме в найближчі десятиліття. Цей регіон вже спекотний та посушливий. Очікується, що прояв антропогенного глобального потепління тут зростатиме. Навіть за низьких рівнів викидів парникових газів у регіоні очікується значне і відносно швидке потепління, а також суттєві зміни опадів. Підвищення температури буде особливо проявлятися влітку, у результаті чого можна очікувати збільшення частоти, величини та тривалості періодів аномальної спеки. Це матиме прямий негативний вплив на здоров'я людей, сільське господарство, водні та енергетичні ресурси і багато інших соціально-економічних секторів. Наприклад, тепловий стрес може значно знизити продуктивність праці, а також впливатиме на конфлікти та міграцію. Також постраждає худоба, оскільки її більша частина знаходиться в районах з високою вразливістю. Здоров’ю людей підвищені температури загрожують спазмами, втратою свідомості, виснаженням, тепловими ударами. За умов високих викидів парникових газів прогнозується, що у деяких частинах регіону сукупний ефект високої температури та вологості досягне або навіть перевищить порогові норми, які може витримувати людина.

Яке моделювання провели вчені?

Науковці вирішили проаналізувати, як зміняться періоди екстремальної спеки на Середньому Сході та у Північній Африці внаслідок глобального потепління. Для цього вони об’єднали шість глобальних моделей систем Землі та чотири регіональних кліматичних моделі. Під час симуляції вони враховували сценарій із сучасним рівнем викидів парникових газів, а також зі зниженим. Моделювання розділили на два періоди: найближче майбутнє (2021-2050 роки) та кінець століття (2071-2100 роки). Це дозволило виявити максимальні денні температури у регіоні у теплі пори року. Потім для того, щоб проаналізувати спекотні періоди, дослідники скористалися індексом величини періодів спеки (Heat Wave Magnitude Index). Він дозволив визначити тривалість та інтенсивність температурних аномалій.

а-с: середні температури у регіоні; d-f: абсолютний максимум. У першому стовпчику представлені дані за попередній період (1981-2010 роки), у двох інших майбутні прогнози до кінця століття. George Zittis et al.

а-с: середні температури у регіоні; d-f: абсолютний максимум. У першому стовпчику представлені дані за попередній період (1981-2010 роки), у двох інших майбутні прогнози до кінця століття. George Zittis et al.

Що показали результати?

Моделювання вказує на майбутній перехід регіону до екстремальних спекотних умов із безпрецедентними подіями, які почнуть з’являтися до середини століття і можуть стати звичними умовами влітку до кінця століття. Пікові температури під час майбутніх спекотних періодів можуть перевищувати у деяких частинах регіону 56 градусів за Цельсієм, і це лише консервативна оцінка. Насправді у містах, де буде зосереджена більшість населення, температури сягатимуть вище 60 градусів Цельсія. Майбутні періоди спеки надзвичайної тривалості, амплітуди та частоти будуть загрожувати населенню, і навіть пристосовані до високих температур тварини, такі як верблюди, не зможуть витримувати ці умови. Люди будуть залежати від охолодження у приміщенні та на вулиці, або ж будуть змушені мігрувати. Сильні періоди спеки в регіоні та перехід до більш гарячих умов в основному зумовлені посиленням парникового ефекту внаслідок антропогенних викидів парникових газів та змін у землекористуванні. Хоча при зменшенні викидів умови тут можуть бути менш руйнівними, вони так само матимуть серйозні наслідки для громадського здоров'я та суспільства.

Це не єдиний регіон, проживати у якому в майбутньому стане занадто складно. Так, вчені прогнозують, що через підвищення температури і вологості умови у тропіках стануть нестерпними для людини. Щоб загальмувати глобальне потепління, країни прийняли Паризьку угоду та зобов’язалися зменшувати викиди вуглецю. Але нещодавнє дослідження свідчить, що для досягнення цілей цієї угоди державам потрібно зменшити викиди ще на 80%. Детальніше про те, що відбувається з кліматом, ми писали у матеріалі «Глобальне потепління — не міф?»