Для досягнення цілей Паризької угоди країнам потрібно зменшити викиди ще на 80%

Дослідники проаналізували, чи буде достатньо заявлених країнами обсягів зменшення викидів, щоб досягти цілей Паризької угоди — глобальне потепління менше, ніж на 2 градуси Цельсія до 2100 року. Виявилося, що для того, щоб мати бодай який шанс цього досягти, країнам потрібно зменшувати свої викиди в середньому на 1,8% на рік. Крім того, у більшості країн невеликий шанс досягти навіть заявлених цілей. Стаття про це доступна у журналі Communications Earth & Environment.

isciencetimes.com

isciencetimes.com

Яка мета Паризької угоди?

У 2015 році країни прийняли Паризьку угоду та зобов’язалися зменшувати викиди вуглецю, починаючи з 2020 року. Кожна з країн заявила свій національний внесок — на скільки відсотків вона готова скоротити свої викиди. За планом, такі дії мають знизити темпи глобального потепління. Тоді до 2100 року кліматична система нагріється менше, ніж на 2 градуси, а в ідеалі має нагрітися не більше, ніж на 1,5 градусів Цельсія у порівнянні з доіндустріальним рівнем. Ці цифри не слід плутати з локальними температурними змінами. Підвищення глобальної температури навіть на десяті частини градусу має значний глобальний вплив на усю кліматичну систему. Втім, дослідження демонструють: враховуючи сучасні тенденції, імовірність, що середня глобальна температура дійсно підвищиться менше, ніж на 2 градуси, становить лише 5%.

Що досліджували вчені?

Кліматологи вирішили дізнатися, що потрібно зробити для досягнення мети Паризької угоди. Для цього вони аналізували, чи зможуть країни виконати свої обіцянки та чи достатньо їх буде для цієї мети. Для цього вони склали імовірнісні прогнози викидів більшості країн і пов’язали їх з глобальною середньою температурою.

Що показали результати?

Виявилося, що для країн, що створюють найбільшу кількість викидів, шанси досягти своїх заявлених цілей дуже низькі: наприклад, для США вони складають 2%, а для Китаю 16%. Якщо ж усі країни виконають свої національно визначені внески і продовжать скорочувати викиди за тією ж швидкістю після 2030 року, нашс досягти цілей Паризької угоди складає 26%. Втім, якщо самі лише США не виконують свій національний внесок, цей шанс зменшується до 18%.

Шанси країн Паризької угоди досягти своїх цілей. Peiran R. Liu & Adrian E. Raftery

Шанси країн Паризької угоди досягти своїх цілей. Peiran R. Liu & Adrian E. Raftery

Автори дослідження роблять висновок: щоб підвищити шанси зупинити глобальне потепління на рівні 2 градуси чи нижче, середній темп зниження викидів повинен для усіх країн повинен збільшитися від 1% на рік, необхідного для покриття національних внесків, до 1,8% на рік. Тобто, викиди вуглецю для усіх держав мають скоротитися на 80% більше від заявлених цілей.

Розібратися із тим, що відбувається з кліматом, дозволить наш матеріал «Глобальне потепління — не міф?»