Через глобальне потепління тропіки можуть стати непридатними для проживання

Дослідники використали 22 глобальні кліматичні моделі, щоб визначити, які наслідки для тропіків матиме глобальне потепління. Зокрема, вони вимірювали підвищення температури та вологості у регіоні. Виявилося, що лише зупинивши глобальне потепління на рівні 1,5 градусів Цельсія, вдасться запобігти нагріванню тропіків вище 35 градусів за вологим термометром, які є межею для адаптації людини. Стаття про це надрукована у журналі Nature Geoscience.

Jean Frenna / Pexels

Jean Frenna / Pexels

Як глобальне потепління впливає на тропіки?

Тропіки є найтеплішими і найвологішими регіонами у світі. Вони найраніше відчують вплив глобального потепління на місцеву екстремальну спеку. Окрім того, країни, розташовані між 20 градусами південної широти та 20 градусами північної широти, незабаром стануть головними джерелами глобального зростання населення. Отже, існує нагальна потреба в точних прогнозах екстремальної спеки у регіоні. Зазвичай їх створюють, базуючись на вимірюваннях екстремальних температур, однак такі прогнози мають велику регіональну невизначеність. Крім того, для оцінки впливу тепла на здоров'я (або теплового стресу) слід також враховувати вологість у регіоні. Потовиділення є основним способом для людини охолонути у спеку та залежить від вологості: чим вище вона, тим менш ефективним є цей процес.

Яке дослідження провели вчені?

Щоб спрогнозувати, як глобальне потепління впливатиме на тропіки, дослідники вирішили виміряти екстремальну температуру вологого термометра. Це вимірювання тепла і вологості виконується за допомогою термометра, вкритого мокрою тканиною. За визначенням, така величина відповідає найнижчій температурі, до якої може охолоджуватися шкіра людини завдяки випаровуванню поту. Отже, чим ближче це значення до верхньої межі температури шкіри людини, тим більш нестерпним є тепло. Температура вологого термометра у 35 градусів за Цельсієм є вищою межею, яку ми здатні витримувати, і високі значення такої температури навіть нижче цієї межі також негативно впливають на здоров'я. У своєму дослідженні науковці вимірювали екстремальну температуру в тропіках та відповідну їй температуру вологого термометра, базуючись на 22 кліматичних моделях. Вони застосували різні сценарії глобального потепління.

Що показали результати?

Хоча температура вологого термометра часто нижча за температуру повітря, моделювання команди демонструє, що підвищення екстремальної температури у тропіках відповідатиме такому ж самому підвищенню температури вологого термометра. Так, якщо світ нагріється більше, ніж на 1,5 градусів Цельсія, регіональна екстремальна температура вологого термометра підвищиться на 1,33–1,49 градусів за Цельсієм. Аналіз групи показує, що лише обмеження глобального потепління нижче рівня у 1,5 градуси Цельсія не дозволить регіону досягти порогової температури вологого термометра у 35 градусів за Цельсієм, яку нездатна витримати людина.

Прогнозоване підвищення екстремальної температури та температури вологого термометра у різних частинах регіона. Yi Zhang et al.

Прогнозоване підвищення екстремальної температури та температури вологого термометра у різних частинах регіона. Yi Zhang et al.

Щоб дійсно зупинити глобальне потепління на рівні 1,5 градуси Цельсію, країни прийняли Паризьку угоду та зобов’язалися зменшувати викиди вуглецю. Але нещодавнє дослідження свідчить, що для досягнення цілей цієї угоди державам потрібно зменшити викиди ще на 80%. Детальніше про те, що відбувається з кліматом і чи можливо тут чомусь зарадити, ми писали у матеріалі «Глобальне потепління — не міф?»