Гренландія кілька разів позбувалася льоду протягом останніх мільйонів років

Дослідники з Данії та США дійшли висновку, що льодовиковий щит Гренландії принаймні одного разу протягом останнього мільйона років розтанув, на що вказують рештки рослин, добуті з криги глибиною майже 1,4 кілометра. Автори вважають, що це вказує на ще більшу вразливість льодовикового щита острова до глобального потепління. Результати опубліковані у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Уся Гренландія без льоду мільйон років тому могла виглядати, як її сучасне східне узбережжя. Joshua Brown / UVM

Уся Гренландія без льоду мільйон років тому могла виглядати, як її сучасне східне узбережжя. Joshua Brown / UVM

Як добули ці зразки?

Ще у 1960-х роках на північному заході Гренландії розташовувалася військова база армії Сполучених Штатів Америки. Під час однієї з секретних місій, що там розгорталися, військові пробурили у товщі льодовикового щита острова отвір глибиною 1 368 метрів. Хоча база прикривалася полярною науковою станцією, вивчення минулої екології острова не було найпершим завданням, а справжньою метою було ховання 600 ядерних ракет під льодом поблизу Радянського Союзу. Заморожені відкладення товщиною 3,44 метра з-під льодовикового щита та 14-метровий зразок мулистого льоду є найтовстішими зразками, добутими з-під Гренландії. Однак вони кочували з однієї морозильної камери до іншої, опинившись зрештою на кілька десятиліть в Данії. Тут їх випадково знайшли у 2017 році дослідники з Університету Копенгагена та разом із вченими з Колумбійського університету взялися нарешті вивчати.

Що вони знайшли у відкладеннях?

Вчені очікували дослідити бруд, який зазвичай і представляє цінність у подібних зразках льоду. Але вони сильно здивувалися, коли крім нього у відкладеннях знайшли також рештки рослин. Здебільшого льодовиковий щит руйнує під собою такі залишки живого, але ці були чудово збереженими листками та гілками, хоча й скам'янілими.

Щоб з'ясувати вік знахідок вчені застосували кілька новітніх методів оцінювання, зокрема радіоізотопне та люмінесцентне датування. Найнижчий шар відкладень вчені оцінили приблизно у 3,2-1,4 мільйона років, а найвищий — у 1 мільйон років.

Рослини, знайдені у відкладеннях під кригою. Christ et al. / PNAS, 2021

Рослини, знайдені у відкладеннях під кригою. Christ et al. / PNAS, 2021

Про що це говорить?

Гренландський лід покриває острів близько 7 мільйонів років, але на думку авторів, їхні результати дослідження вказують, що принаймні один раз протягом останнього мільйона років Гренландія позбувалася більшої частини або усього свого льоду і ставала зеленою. У цей час вона мала придатні для зростання мохів та, можливо, дерев умови. А протягом останніх трьох мільйонів років острів був без криги принаймні двічі під час тепліших періодів, зазначається у статті.

Це означає, що льодовий покрив крижаного острова, який покриває до 80 відсотків його поверхні, може бути не таким постійним, як вважається тепер. Можливо, він ще більш вразливий до танення через глобальне потепління, що несе загрозу для добробуту людства. Попередні дані вказують, що танення льодовикового щита Гренландії призведе до підняття рівня моря в середньому на 7 метрів, що затопить численні великі міста на планеті.

Зміна клімату не тільки безпосередньо призводить до танення Гренландії, а й через більше осідання на льодовику мінерального пилу. Розрахунки показують, що вже зараз танення льодовикового щита острова сягнуло точки неповернення, і до 2100 року це підніме рівень моря на 18 сантиметрів. Ось чому конче необхідно вжити негайних заходів для стримання глобального потепління. Як це можна зробити, читайте у нашому матеріалі «Глобальне потепління — не міф?».