Мінеральний пил назвали одним з регуляторів танення льодовиків Гренландії

Дослідники пов’язали мінеральний пил на поверхні льодовиків Гренландії із посиленням росту водоростей. Вони живляться фосфором, зменшують альбедо та сприяють таненню льодовиків. Стаття про це надрукована у журналі Nature Communications.

Як водорості впливають на танення льодовиків Гренландії?

Гренландський льодовиковий щит складає лише 11,2% від усього наземного льоду Землі, проте вносить значний вклад у підвищення рівня моря. На втрату його криги впливає, зокрема, відбивна здатність поверхні. За останню чверть століття танення льодовиків Гренландії збільшилося на 40%. Однією з причин є виникнення так званої Темної зони — смуги льоду з низьким альбедо вздовж західного краю льодовикового щита. Вона з'явилася через присутність світлопоглинаючих частинок: пігментованого снігу, водоростей, чорного вуглецю та мінерального пилу. Водорості виробляють фотозахисні пігменти, що знижують альбедо льодовикового покриву, сприяючи тим самим таненню. За розрахунками, льодовикові водорості безпосередньо відповідають за 9-13% поверхневого танення у Темній зоні в 2016 році. Таким чином, необхідно визначити, які чинники контролюють ріст водоростей.

Темна зона Гренландії. Dr Joseph Cook

Темна зона Гренландії. Dr Joseph Cook

Що зробили дослідники?

Вчені вирішили проаналізувати, що регулює збільшення кількості льодовикових водоростей. Виявилося, що таким регулятором є фосфор. Щоб це з’ясувати, команда відібрала зразки з п’яти місць вздовж Темної зони. Зокрема, збирали чистий лід, лід з високим вмістом водоростей, сніг, запилений мінеральним пилом лід, біоплівку та воду з джерел над льодовиком.

Досліджувані зразки (знизу) та місця їх збирання (зверху). Jenine McCutcheon et al.

Досліджувані зразки (знизу) та місця їх збирання (зверху). Jenine McCutcheon et al.

Досліджуючи поверхневий пил, вчені змогли продемонструвати, що фосфор у ньому використовується водоростями та сприяє їхньому росту. Цей мінеральний пил опиняється на поверхні льодовиків завдяки місцевим виходам гірських порід і може транспортуватися на великі відстані. Внаслідок зміни клімату більше пилу переміщуватиметься і осідатиме на льодовиковий щит Гренландії, що буде ще більше посилювати зріст водоростей. Таким чином, мінеральний пил є вторинним чинником танення льодовиків Гренландії.