Танення льодовикового щита Ґренландії сягнуло точки неповернення

Вчені зі США та Нідерландів виявили, що льодовиковий щит Ґренландії скорочується так сильно, що навіть якщо зміна клімату зупиниться, це все одно не врятує його від подальшого танення ще протягом деякого часу. Вияснити це вдалося завдяки аналізу даних, отриманих із супутників, які протягом 40 років спостерігав за змінами льодовикового покрову острова. Відповідна стаття вчених вийшла в журналі Communications Earth and Environment.

Льодовий щит Ґренландії є другим за величиною після антарктичного із протяжністю 2400 кілометрів. Його щорічний цикл із таненням льоду щоліта та наростанням щозими був основою, що забезпечувала його стабільне існування. Але останні дослідження свідчать про те, що баланс похитнувся.

Що вдалося дізнатися?

Дані для проведення розрахунків вчені отримали із супутників, які відстежував зміни льодового покриву Ґренландії протягом 40 років. Вони показали, що в період 80-90-х років баланс між наростанням та таненням льоду був ще більш-менш стабільним. У той час щит щорічно втрачав приблизно 450 гігатонн криги, але він відновлювався разом зі снігопадом. Однак, на рубежі 20 та 21 століття льодовий покрив почав зменшуватися вже на 500 гігатонн у рік, при тому, що снігопади залишилися такими ж самими.

Ця різниця за останні 15-20 років призвела до того, що крига більше не може повернутися до початкових значень, що б ми не робили задля спинення зміни клімату, стверджують науковці. Великі льодовики відступили в середньому на 3 кілометри з 1985 року, але проблему ускладнює ще й те, що багато з них зараз занурені глибоко у воду, а це робить їх ще більш вразливими до танення. За сучасних умов експерти очікують, що випередити скорочення льоду його наростанням щит зможе десь раз за 100 років.

Що ж робити?

Дослідники кажуть, що попри сумні новини, нові знання про льодовики це завжди добре. Отримані результати дозволять краще прогнозувати майбутні зміни та розробляти оптимальні стратегії для адаптації та пом’якшення наслідків.