Звуковий шум зменшив ризик зіткнення птахів з високими вежами

Американські вчені запропонували боротися із зіткненнями птахів із високими спорудами за допомогою динаміків, спрямованих у бік пролітаючих птахів. Їхні досліди вказують, що шум з динаміків частотою 4-6 кілогерців змушує птахів сповільнюватися перед перешкодами та облітати їх. Результати опубліковані в журналі PLOS ONE.

Marcelo Cidrack / Unsplash

Marcelo Cidrack / Unsplash

Навіщо це потрібно?

Для комфортнішого людського життя ми побудували комунікаційні вежі, вітряки, повітряні лінії електропередач та високі будівлі. Хоча ми зрідка про це задумуємося, однак наш комфорт зовсім не спростив і навіть не пройшов непомітно для тварин. Щороку від зіткнення із людськими конструкціями помирають мільярди птахів. Таким чином це є однією з головних антропогенних причин смертності птахів у всьому світі. Ці зіткнення можуть сильно перешкоджати відновленню чисельності рідкісних тварин, особливо тих, що мігрують. Тож періодично виникають пропозиції, як можна мінімізувати ризики для птахів. Багато з них базуються на тому, щоб зробити високі конструкції більш помітними для тварин. Так, минулого року вчені закликали фарбувати в чорний колір одну з лопатей турбіни вітроелектростанції, що допомагає знизити смертність птахів на 70 відсотків. Однак подібні рішення не завжди можна вдало пристосувати до інших споруд. Але вчені з Коледжу Вільяма та Мері та Лонгвудського університету запропонували більш універсальний підхід до розв'язання проблеми.

Яка їхня ідея?

Під час польоту птахи здебільшого дивляться вниз або вбік, тому іноді вони можуть просто не помічати перешкод прямо перед собою, навіть якщо вони якось візуально виділені. Тому науковці подумали, що кращим рішенням було б залучення більш ніж одної сенсорної системи птахів. У своїй роботі вони перевірили, чи можна краще попереджати тварин про перешкоду, якщо обладнати їх акустичною сигналізацією.

Вчені протягом осені 2019 року провели експерименти на двох комунікаційних вежах у штаті Вірджинія, США. Вони знаходяться у регіоні, через який пролітають мільйони птахів під час осінньої міграції. Одна з веж має висоту 107 метрів, інша — 161 метр. Вони обидві підносяться у повітря на відкритому просторі, без будівель на відстані принаймні 150 метрів. Їх оснастили динаміками, що генерували звуковий шум із частотою від 4 до 8 кілогерців і гучністю в 70 децибелів, що приблизно дорівнює гучності увімкненого пилососа. При цьому джерела звуку спрямовували таким чином, щоб їх було чутно лише птахам, які летіли з півночі. Динаміки були налаштовані таким чином, щоб працювати 30 хвилин, а потім на 30 хвилин вимикалися. Період тиші вчені зазначають як контрольний.

Які результати експериментів?

Активність птахів під час увімкнених динаміків зменшилася на 16,2 відсотка поблизу веж, коли з них лунав звук частотою 4-6 кілогерців, та на 11,7 відсотка, коли звук мав частоту 6-8 кілогерців.

Якщо птахи пролітали поблизу веж на відстані менш ніж 100 метрів, вчені вважали це за ризик зіткнення. Але нижчі частоти звукового сигналу змушували птахів сповільнитися та змінити траєкторію, оминаючи вежі. Науковці припускають, що птахи можуть краще розрізняти звуки цього діапазону, ніж вищі.

Автори вважають, що оснащення високих споруд, як-от комунікаційних веж або вітроелектростанцій, динаміками могло би зменшити ризики зіткнення птахів із ними. Тим більше, що нових технологій ця процедура не вимагає і її впровадження не мало би супроводжуватися особливими складнощами.