Вживання психоделіків пов'язали зі здоров'ям серця та метаболізму

Дослідники зі Швеції, Великої Британії та США виявили зв'язок між вживанням психоделіків та серцевим і метаболічним здоров'ям. Їхній аналіз результатів загальнонаціонального опитування показав, що люди, які пробували психоделіки, мають нижчі шанси серцевих захворювань та діабету протягом останнього року, ніж ті, хто заперечують вживання цих речовин. Результати опубліковані в журналі Scientific Reports.

Unsplash

Unsplash

Що таке психоделіки і чому вивчали їхній зв'язок зі здоров'ям?

Психоделіками називають такі речовини, що змінюють стан свідомості та мають галюциногенні властивості завдяки активації рецепторів серотоніну — нейротрансмітера, що, серед іншого, бере участь в регуляції настрою, когнітивних процесів та роботи системи винагород. Протягом історії людство використовувало психоделіки природного походження в ритуальних та рекреаційних цілях, але в останні десятиліття, коли наука стала стрімко розвиватися, вони стали забороненими наркотичними речовинами, що ускладнило їх вивчення. Зараз науковці поступово повертаються до дослідження, прагнучи знайти потенційні нові ліки проти хвороб. Так, ми вже писали, що псилоцибін показав високу ефективність проти мігрені та депресії, а диметилтриптамін (ДМТ) вказав на можливість використати його для лікування нейродегенеративних захворювань.

Кілька попередніх досліджень також вказували на потенційний позитивний вплив психоделіків на серцеве та метаболічне здоров'я. Наприклад, деякі досліди показали, що психоделіки можуть покращувати ментальне здоров'я й спонукати до набуття корисних звичок, пов'язаних з кардіометаболічним здоров'ям (як-от дотримання здорового харчування та активності), мати протизапальну й імуномодуляторну дію, а також впливати на серотонінові рецептори, що їх асоціюють зі здоровим метаболізмом. Зараз вчені з Каролінського інституту, Імперського коледжу Лондона та Університету штату Алабама в Бірмінгемі вирішили самі дослідити, як пов'язане вживання психоделіків із хворобою серця та діабетом.

Як з'ясовували зв'язок психоделіків із кардіометаболічним здоров'ям?

Науковці проаналізували дані Національного опитування щодо вживання наркотиків та здоров'я у США. Це щорічне опитування, що проводиться в усіх штатах з 1971 року, його завданням є збір актуальної інформації про куріння та вживання алкоголю і наркотиків, і пов'язане з цим здоров'я. До свого аналізу вчені включили дані про респондентів, зібрані між 2005 та 2014 роками, які охоплювали: стать, вік, сімейний та економічний стан, освіту, досвід уживання психоделіків триптамінів (ДМТ, аяваска, псилоцибін), ЛСД та фенілетиламінів (мескалін, пейот, кактус Сан-Педро), а також випадки діагностування серцевих хвороб чи діабету протягом останнього року.

То яке здоров'я у схильних до вживання психоделіків людей?

Дослідження справді виявило зв'язок між кращим кардіометаболічним здоров'ям та вживанням психоделіків. Респонденти, які повідомили, що хоча б раз у житті пробували психоделіки, мали на 23 відсотки менші шанси на хворобу серця протягом останнього року, ніж у тих, хто заперечував вживання психоактивних речовин. Також їхні шанси на діабет за останній рік виявилися меншими на 12 відсотків.

Тож автори припускають, що психоделіки й справді можуть позитивно впливати на здоров'я серця й метаболізму, через що закликають інших науковців до дослідження цього явища. Але важливо зазначити, що суттєвим обмеженням цього дослідження є неможливість встановити причинно-наслідковий зв'язок. Хоча воно виявило кореляцію між вживанням психоделіків та меншими шансами набути хвороби, невідомо, чи це самі психоактивні речовини призвели до кращого здоров'я або існує неврахований фактор (наприклад, певний чинник, що робить людей більш схильними до вживання психоделіків, може також спонукати їх до способу життя, пов'язаного із кардіометаболічним здоров'ям). Водночас вчені наголошують на інших обмеженнях своєї роботи. Приміром, їхній набір даних не включав дози психоделіків та частоту їх вживання, не уточнював хвороби серця, а також не розділяв діабет першої та другої групи, що ще раз підтверджує необхідність проведення додаткових вивчень.