Вперше досліджено активність мозку людини під час смерті

Міжнародна група дослідників вперше описала, що відбувається з електричною активністю мозку під час смерті людини. Електроенцефалографія літнього пацієнта показала, що невдовзі після зупинки серця мозок активізується у такий спосіб, як при глибокому зосередженні та пригадуванні. Ймовірно, цим можна пояснити деякі близькосмертні переживання, про які повідомляють люди, що побували на межі життя та смерті. Спостереження детально описане в журналі Frontiers in Aging Neuroscience.

Gemma Evans / Unsplash

Gemma Evans / Unsplash

Чому близькосмертні переживання цікавлять вчених?

Що відчуває й переживає людина під час смерті — наразі незбагненне явище. Але люди з досвідом клінічної смерті іноді повідомляють про те, що перед їхніми очима промайнуло все їхнє життя, або що вони бачили марення на кшталт світла в кінці тунелю чи почувалися незвичайно легко й піднесено. Нейронауковці протягом довгого часу намагаються з'ясувати, які фізіологічні процеси лежать в основі характерних близькосмертних переживань. Дослідити це питання надзвичайно складно, зважаючи на те, що повноцінний експеримент із електроенцефалографією людини в момент смерті практично неможливо спланувати. Однак групі медиків та вчених зі США, Канади, Естонії та Китаю вперше вдалося простежити за людським мозком, який помирає.

Як вдалося дослідити мозок під час смерті?

Можливість дослідити активність мозку під час смерті з'явилася внаслідок збігу обставин. 87-річний чоловік потрапив до відділення швидкої допомоги після падіння. Спочатку він був при свідомості, однак його стан швидко погіршився, тому йому провели комп'ютерну томографію. Обстеження показало, що у мозку чоловіка наявні гематоми в обох півкулях. Після цього було проведено операцію з видалення гематоми з лівого боку, де враження було більш вираженим. Однак через дві доби стабільного стану в пацієнта з'явилися судоми та виражена слабкість правої половини тіла. Було вирішено провести тривалу електроенцефалографію, щоб з'ясувати природу нападів. У процесі обстеження у пацієнта зареєстрували щонайменше 12 електрографічних нападів, за якими слідувало пригнічення активності. Незадовго після цього у чоловіка виникла тахікардія шлуночків, що завершилося зупинкою серця та дихання, внаслідок яких пацієнт помер.

Так медики отримали змогу проаналізувати записи електроенцефалографа перед, а також під час та після смерті людини.

Що відбувалося з мозком чоловіка під час смерті?

Приблизно через 30 секунд після зупинки серця й припинення постачання кисню до мозку, науковці відмітили зростання електричної активності в діапазоні гамма-коливань, тоді як альфа, бета, тета й дельта коливання, навпаки, стали менш вираженими. Гамма-коливання, які мають найвищу частоту, пов'язують із такими складними явищами як когнітивні процеси, зокрема мріяння, зосередження та пригадування, і їхні рівні збільшуються, наприклад, при медитації. Подібну закономірність раніше спостерігали в дослідах на гризунах, у яких аналізували мозкову активність до та після зупинки серця.

Зміна мозкової активності у різні періоди: II - між нападами, LS пригнічення в лівій півкулі, BS - пригнічення в обох півкулях, Post-CA - після зупинки серця. Raul Vicente et al. / Frontiers in Aging Neuroscience, 2022

Зміна мозкової активності у різні періоди: II - між нападами, LS пригнічення в лівій півкулі, BS - пригнічення в обох півкулях, Post-CA - після зупинки серця. Raul Vicente et al. / Frontiers in Aging Neuroscience, 2022

Науковці припускають, що зареєстрована ними активність мозку, що помирає, може пояснити деякі близькосмертні переживання. Оскільки після зупинки серця відбувалася активізація мозку в діапазоні коливань, притаманних пригадуванню, можливо, що при смерті людина й справді переживала повторно якісь ключові епізоди свого життя. Однак варто пам'ятати, що поки що це перший випадок, коли вдалося детально простежити за смертю мозку, тому узагальнених висновків робити зарано. Не виключено, що характер мозкової активності був зумовлений пошкодженнями, яких зазнав пацієнт.

Поки одні науковці вивчають, що відбувається під час близькосмертних переживань, інші намагаються пояснити біологічне призначення цього стану. І деякі припускають, що явище є захисною реакцією, видозміненою у людей формою танатозу — імітації смерті для спантеличення хижака.