Восьминоги віддали перевагу скляним виробам поміж людського сміття в морі

Бразильські та італійські вчені з'ясували, що восьминоги активно користуються людським сміттям, яке потрапило на морське дно. Хоча в їхньому репертуарі представлені різні матеріали, головоногі схильні обирати скляні вироби, які частіше використовують як укриття. Про таке науковці написали в журналі Marine Pollution Bulletin.

maccdc / Flickr

maccdc / Flickr

Навіщо восьминогам сміття?

Людська діяльність забруднює навіть найвіддаленіші від нас місця. Наприклад, пластикове сміття у вигляді кількаміліметрових частинок знаходили навіть у снігах на вершині найвищої гори на Землі Евересті. Що вже говорити про моря й океани, до яких потрапляє вода разом із забруднювачами із усіх континентів, акумулюючи в собі сміття. Це завдає значної шкоди водним організмам, які поїдають тверді відходи, сприймаючи їх за їжу, або ж заплутуються у них, потрапляючи у смертельну пастку.

Але деякі організми легше пристосовуються до нових умов середовища. Наприклад, плавучі людські забруднювачі можуть ставати новим субстратом для сидячих організмів або забезпечувати рухомих прихистком, особливо, коли природні варіанти стають дедалі рідкіснішими. Восьминогів (Octopoda), яким властиво ховатися від хижаків та відкладати яйця в доступних укриттях, як-от мушлях двостулкових молюсків, теж неодноразово заставали за використанням людського сміття. А Paroctopus cthulu дотепер взагалі помічали лише в смітті, переважно жерстянках з-під напоїв. Вчені з Федерального університету Ріо-Гранде з бразильськими та італійськими колегами зацікавилися цим явище і захотіли з'ясувати, які взагалі восьминоги віддають перевагу сміттю, і яке їм подобається найбільше.

Як вивчали вподобання восьминогів у смітті?

Дослідження взаємодії восьминогів зі сміттям вимагає накопичення великої кількості даних, що ускладнює роботу. Але у подібних випадках корисною буває громадянська наука — тип дослідження, у якому беруть участь не лише професійні науковці, а й будь-хто зацікавлений. Тому автори нової роботи вирішили скористатися вигодами громадянської науки, проаналізувавши фотографії та відео морських тварин із загальнодоступних баз даних типу Shutter Stock, Science Photo Library чи Global Biodiversity Information Facility, а також із соціальних мереж Facebook та Instagram. Крім цього, науковці попросили учасників присвячених морській природі груп у соціальних мережах з усього світу надсилати їм свої записи головоногих серед сміття.

Завдяки такому підходу автори зібрали 261 відео та фотографії восьминогів, які взаємодіють із людськими побутовими відходами в природному середовищі. Світлини й записи ретельно вивчили, зокрема ідентифікуючи тварин на них та тип матеріалу, що вони використали.

Хто найбільше полюбив порпатися у смітті і в якому?

Вчені ідентифікували 24 види восьминогів із 8 родів, яких застали за взаємодією з людським сміттям. Найчастіше схильність до людського непотребу демонстрували кокосові восьминоги (Amphioctopus marginatus), яких стосувалася майже половина реєстрацій (42,5 відсотки). А загалом зі сміттям частіше взаємодіяли ті види, які природно використовують як укриття мушлі молюсків.

У 68 відсотках випадків восьминоги використовували сміття для ховання в ньому. Рідше — перебували на його поверхні, заривалися в нього або використовували при пересуванні. При цьому вони не нехтували різноманіттям доступних матеріалів (за які, між іншим, конкурували з іншими восьминогами та тваринами), але віддавали перевагу скляним виробам, як-от пляшкам з-під напоїв та банкам (41,6 відсотка взаємодій). Трохи менше їх цікавили пластик, метал, органічні рештки, змішані матеріали, гума та тканина. Можливо, це тому, що на дні, де живуть восьминоги, частіше осідають важкі скляні вироби.

Науковці розмірковують, що хоча використання людського сміття може підвищити шанси на виживання восьминогів в умовах дефіциту природних для них матеріалів, водночас це може мати негативні наслідки, зокрема для самих головоногих. Оскільки восьминоги відкладають в укриття яйця, то потомство може піддаватися впливу токсичних речовин. Наприклад, тих, що містяться в пластику або накопичуються в гумових виробах, як-от важкі метали в шинах. Вчені вважають, що цьому питанню варто присвятити більше уваги.