ВООЗ схвалила використання вакцини проти малярії в ендемічних регіонах

Всесвітня організація охорони здоров'я дала дозвіл на використання вакцини RTS,S проти малярії, спричиненої Plasmodium falciparum, у неповнолітніх, що проживають у регіонах із високим та помірним ризиком зараження. Ефективність самостійного застосування вакцини складає у середньому 39 відсотків, але вакцина з ефективністю майже 30 відсотків захищає від ускладнення малярії та є безпечною для дитячого організму. Про це повідомляється на сайті організації.

Julien Harneis / Flickr

Julien Harneis / Flickr

Чому це важливо?

Малярія — це захворювання, що спричиняється одноклітинними паразитами малярійними плазмодіями (Plasmodium), які передаються до людини через укуси комарів роду Anopheles. Протягом людської історії хвороба була і все ще залишається однією з головних загроз людства — близько 40 відсотків населення планети зараз проживає в регіонах із високим ризиком інфікування цією недугою. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у 2019 році на малярію захворіло 229 мільйонів людей у 87 ендемічних до хвороби країнах. 409 тисяч із цих хворих померли, більшість із яких — діти до п'яти років. Хоча зараз наявні ліки проти малярії та активно здійснюються профілактичні заходи, що зменшують ризик контакту з комарами, дієвість цих методів дедалі більше знижується: малярійний плазмодій набуває стійкості до лікарських засобів, а комарі-переносники — до інсектицидів. Через це в останні роки ВООЗ наголошувала на необхідності розроблення ефективної вакцини проти малярії, особливо до найнебезпечнішої її форми, що спричиняється збудником P. falciparum, і без лікування закінчується смертю у 90 відсотках випадків. Зараз організація нарешті схвалила використання такого рятівного медикаменту серед дітей, що проживають у регіонах із помірним та високим рівнем передачі P. falciparum.

Що це за вакцина?

Вакцина має назву RTS,S, і почала розроблятися компанією GlaxoSmithKline ще тридцять років тому. Це білкова вакцина, основана на використанні штучних вірусоподібних частинок. Вони складаються із білка вірусу гепатиту B, що слугує носієм для білка малярійного плазмодія CSP. Разом ці білки формують структуру, що зовні подібна на вірус гепатиту В.

Клінічні випробування, проведені на дітях у семи субсахарських країнах, показали, що чотири дози вакцини RTS,S захищають з ефективністю у середньому 39 відсотків від зараження, а також запобігають важкій малярії приблизно у 29 відсотках випадків, якщо інфікування все ж відбулося. Утім, комбінація вакцини та профілактичних протималярійних препаратів захищає від госпіталізації та смерті від малярії приблизно у 70 відсотках випадків, показало недавнє дослідження.

Вакцину дотепер не використовували?

Ще у 2016 році ВООЗ вперше дала дозвіл на використання вакцини RTS,S у рамках пілотної програми. Випробування заявленої виробником ефективності проводили з 2019 року в окремих регіонах Гани, Кенії та Малаві. З того часу вдалося вакцинувати понад 800 тисяч дітей у трьох країнах понад 2,3 мільйона дозами вакцини. При цьому вона показала свою безпечність, що стало однією з передумов для схвалення широкого її використання, поруч із заявленою ефективністю та ціновою доступністю в ендемічних для малярії регіонах. Надалі ВООЗ зосередиться на продовженні пілотної програми, що буде націлена на вивчення доцільності четвертої дози вакцини і її довготривалих наслідків, а також на пошуках фінансування для поширення лікарського засобу.

Зараз проходять клінічні випробування й інші вакцини проти малярії. Одна з них нещодавно показала ефективність у 77 відсотків, а дієвість іншої у поєднанні з протималярійними препаратами, за попередніми оцінками, дійшла навіть до 100 відсотків. Зробити вакцини ефективнішими може допомогти використання подрібнених комарів.


Фото в анонсі: Julien Harneis / Flickr