Експериментальна вакцина проти малярії показала високу ефективність

Американські дослідники представили новий прототип вакцини проти малярії, яка в перших дослідах на людях показала ефективність від 77 до 100 відсотків, у залежності від дози та комбінації складових. Описана вакцинація складається із двох етапів — ін'єкції ослаблених збудників малярії та подальшого застосування протималярійних препаратів для уникнення розвитку хвороби. Результати дослідження оприлюднили в журналі Nature.

P. falciparum. Samana Schwank / London School of Hygiene & Tropical Medicine

P. falciparum. Samana Schwank / London School of Hygiene & Tropical Medicine

Чому потрібна вакцина проти малярії?

Малярія є однією з найбільших загроз для здоров'я людства, оскільки майже половина земного населення проживає в регіонах із високим ризиком захворіти на неї. Щороку вона вбиває до 660 тисяч людей у всьому світі, а найбільшу небезпеку становить для маленьких дітей. У 2019 році близько двох третин померлих від малярії були дітьми до п'яти років. Вона переноситься поширеними комарами з роду Anopheles і наразі важко піддається контролю. Одними з основних способів протидії поширенню недуги є раннє її діагностування та застосування антималярійних препаратів. Але запобігати розвитку хвороби завжди краще, ніж її лікувати. Для цього, наприклад, рекомендують проводити профілактику протималярійними медикаментами за кілька тижнів до візиту небезпечних регіонів. Але вона має обмежену ефективність, яка зберігається лише на період приймання ліків. Тому зараз активно ведуться розроблення вакцин проти малярії. Єдина, яка схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров'я до використання в окремих регіонах, має ефективність всього 39 відсотків, а набутий завдяки їй імунітет до малярії з часом слабне. Вчені з Національного інституту здоров'я США запропонували власну версію ефективнішої вакцини.

Якою є нова вакцина?

Вона складається із двох основних компонентів. Перший — це ослаблені малярійні плазмодії на стадії спорозоїтів, які в природі інфікують людину, потрапляючи в її тіло зі слинних залоз комара. Інший компонент — протималярійний засіб, який отримують пацієнти через кілька днів після щеплення, коли імунітет почав реагувати на патогени, щоб не допустити розвитку хвороби.

Перевірку дієвості підходу провели на 56 дорослих добровольцях. Спочатку учасникам ввели вакцину з ослабленими спорозоїтами Plasmodium falciparum. Відтак вони отримали лікування протималярійним засобом — піріметаміном або хлорохіном. Щоб перевірити, як подіяла вакцинація, через три місяці учасникам внутрішньовенно ввели збудників малярії: частині учасників — гомологічних, тих, що й при вакцинації, іншим — гетерологічних, тобто плазмодіїв генетично відмінного штаму.

Що стало з людьми?

При введенні найнижчої випробуваної дози ослаблених спорозоїтів тільки у двох з дев'яти людей сформувався імунітет до гомологічної малярії, а решта захворіли. Однак найвища доза забезпечила формування імунітету в шести з шістьох (100 відсотків) учасників проти гетерологічних штамів плазмодіїв, але лише в групі, що приймала хлорохін. Поєднання високої дози збудників та піріметаміну забезпечило сімох із восьми (87,5 відсотків) учасників імунітетом до гомологічного штаму та сімох із дев'яти (77,8 відсотка) — до гетерологічного.

Автори покладають надію, що їхня розробка зможе забезпечити надійний захист проти малярії людям в ендемічних до хвороби регіонах. Але потрібно провести ще більше досліджень вакцини, зокрема перевірити, чи буде вона такою ж дієвою, якщо протималярійний препарат приймати одночасно з ослабленими паразитами.

Це не перше дослідження, яке демонструє вакцину проти малярії з високою дієвістю. Нещодавно британські вчені повідомляли, що їхній препарат за попередніми оцінками надає захист 77 відсоткам вакцинованих. А інші науковці запропонували використовувати подрібнених комарів для спрощення виготовлення таких вакцин.