Вчені секвенували ДНК мамонтів віком понад мільйон років

Палеонтологи зі Швеції та Сполучених Штатів Америки просеквенували вилучені із зубів ДНК трьох мамонтів віком від 870 тисяч до 1,65 мільйона років. Таким чином це найстаріші на тепер ДНК вимерлих тварин, які вченим вдалося секвенувати. Дослідження оприлюднене в журналі Nature.

Beth Zaiken / Centre for Palaeogenetics

Beth Zaiken / Centre for Palaeogenetics

Для чого нам стародавня ДНК?

До винайдення технології секвенування ДНК більшість інформації про вимерлі види тварин палеонтологи здобували, аналізуючи місце знайдення, структуру та вік їхніх решток. Але вивчення генетичної інформації дає змогу простежити походження та розвиток окремих популяцій тварин, а також їхню спорідненість. Приміром, так вчені змогли розкрити деталі будови та поведінки вимерлого шаблезубого кота та знайшли достатньо свідчень того, що жахливий вовк насправді навіть не був вовком, а належав до окремого роду псових. Проте з часом ДНК зазнає руйнування і стає неінформативною, хоча при деяких умовах, наприклад, у вічній мерзлоті, може зберігатися десятки й сотні тисяч років. Найстаріша ДНК, яку вченим вдалося секвенувати належить коневі, який жив 780-560 тисяч років тому. Однак вчені з Центру палеогенетики в Стокгольмі та Університету Іллінойсу запевняють, що реконструювали навіть більш древню ДНК.

Про чию ДНК йде мова?

Науковцям вдалося детально вивчити моляри трьох мамонтів, які жили на північному сході Сибіру у період раннього та середнього плейстоцену. Коли вчені дослідили осад, у якому знайшли зуби вимерлих тварин, то з'ясувалося, що вік деяких знахідок перевищує мільйон років. Аналіз вилученої з них мітохондріальної ДНК вказав, що один зі зразків, названий Крестовка, належав мамонту віком 1,65 мільйона років. Інший, Адича, має 1,34 мільйона років, а Чукоч'я, наймолодший, є рештками тварини, що жила 0,87 мільйона років тому.

Що дізналися про тварин?

Автори кажуть, що троє тварин належали до двох окремих генетичних ліній. Адича та Чукоч'я походять із тієї, що згодом дала початок шерстистим мамонтам. Натомість Крестовка представляє раніше невідому групу древніх слонових. Вчені припускають, що геном Крестовки відділився від інших мамонтів приблизно 2,66-1,78 мільйона років тому. Ймовірно, саме від цих тварин походять мамонти, що першими колонізували Північну Америку.