Універсальна вакцина проти грипу пройшла перші випробування на людях

Універсальна вакцина проти грипу, яка може захищати організм від різних штамів та підтипів вірусу грипу, успішно пройшла першу фазу клінічних досліджень. Вакцина американських вчених першою продемонструвала безпечність та здатність викликати імунну відповідь у дослідах на людях. Результати опубліковані в журналі Nature Medicine.

gustavo-fring / pexels

gustavo-fring / pexels

Яка проблема з наявними вакцинами проти грипу?

Щороку сезонний грип призводить до 600 тисяч смертей по всьому світу, а наші можливості лікувати інфекційну хворобу є надто обмеженими. Одне з кращих рішень, яке ми можемо зробити, це вакцинуватися проти вірусу грипу. Однак робити це потрібно щороку, щоб забезпечити відносно надійний захист. Наявні вакцини створені таким чином, щоб тренувати наш організм розпізнавати білок на поверхні оболонки вірусу грипу, який називається гемаглютиніном. Якщо точніше, то вакцина націлена на голову цього білка, яка дуже швидко мутує, тому необхідно з року в рік розробляти нові вакцини. Набагато рідше мутує ніжка гемаглютиніну, хоч використати її при імунізації важче. Та якби вакцина була націлена на цю частину вірусу, вона могла б стати універсальною, яка забезпечувала б імунітет проти грипу різних штамів та підтипів, незалежно від сезону. Декілька таких вакцин проходять зараз тестування, але лише одна з них вже пройшла першу фазу клінічних досліджень.

Про яку вакцину йдеться?

Дослідники з Медичної школи Ікана теж створили вакцину, яка тренує організм боротися з вірусом грипу, націлившись на ніжку гемаглютиніну. До першої стадії досліджень залучили 65 учасників зі Сполучених Штатів. Досліди показали, що після такого щеплення у добровольців успішно формувалася імунна відповідь на чужорідні тіла. Антитіла до білка вірусу грипу зберігалися в організмі піддослідних принаймні 18 місяців. Це означає, що вакцина потенційно може надавати довготривалий захист після двох-трьох імунізацій, чим усуває необхідність щорічного щеплення. Дослідники зазначають, що не виявили небажаних побічних ефектів від щеплення.

То в нас є універсальна вакцина?

На цій стадії клінічних випробувань вчені не оцінювали ефективність вакцини, тобто те, наскільки надійний захист від грипу вона забезпечує. Натомість це тестування покликане вивчити безпечність та первинну імунну відповідь на вакцину. Хоча досліди вказують на хороші результати по обох параметрах, на доцільність використання цієї вакцини вкажуть лише майбутні дослідження.

Прототип вакцини проти грипу, націленої на стабільну частину гемаглютиніну, нещодавно описали й вчені з Массачусетського технологічного інституту.