Самців лірохвостів застали за імітацією звуків мобінгу під час спаровування

Американські біологи продемонстрували оманливу шлюбну вокалізацію у самців великих лірохвостів. Цих птахів застали за імітацією голосів птахів під час мобінгу в процесі спаровування з самкою та при спробах відмови її у спаровуванні. Таке залякування партнерки сприяє підвищенню репродуктивного успіху самців, пишуть вчені у статті журналу Current Biology.

fir0002 / Wikimedia Commons

fir0002 / Wikimedia Commons

Чому птахи імітують голоси?

Багато видів птахів вдаються до імітації голосів інших тварин. Іноді така поведінка дає змогу самцям продемонструвати свою здатність конкурувати за самок. При цьому що складнішою є їхня вокалізація, то вищі в них шанси привернути увагу партнера. Лірохвости є одними з найвідоміших імітаторів голосів серед птахів, які наслідують не тільки звуки інших тварин, а й такі, що утворюються неживими об'єктами. Особливо активно співають самці лірохвостів у шлюбний період. Вони демонструють складний репертуар пісень, який супроводжують танцями на одній зі спеціально приготованих арен. Так вони намагаються завоювати прихильність самок. Але дослідники з Університету Корнелла помітили, що самці великих лірохвостів (Menura novaehollandiae) демонструють складну вокалізацію з імітуванням не тільки тоді, коли хочуть привернути увагу самки, а й безпосередньо під час спаровування.

Що роблять лірохвости?

Вчені проводили звичайне дослідження великих лірохвостів у одному з лісів Австралії. Воно полягало у вивченні шлюбних пісень цих птахів, тому вчені робили аудіовідеозаписи лірохвостів за участі 11 самців. Під час одного зі спостережень вчені почули звуки мобінгу — групового нападу птахів на хижаків. Але, як не дивно, вони походили від одного лірохвоста, якому нічого не загрожувало.

Подальші спостереження показали, що в кінці залицяльних пісень самці лірохвостів справді починають імітувати звуки стурбованої небезпекою зграї птахів. Цікаво, що в їхніх вигуках можна було простежити голоси багатьох видів птахів, що мешкають поблизу них. Тобто як елемент шлюбної поведінки самці лірохвостів обманюють самок, змушуючи думати, що десь поруч перебуває хижак, про якого сповіщають інші птахи.

Чому вони так поводяться?

Чимало візитів самок лірохвостів на арену, де виступають самці, не закінчуються взаємною симпатією та спаровуванням птахів. А дослідники помітили, що оманливу пісню самці починали лише під час власне копуляції або ж тоді, коли самка вирішувала піти з арени та не спаровуватися із самцем. У першому випадку спаровування тривало незвичайно довго, тому вчені припускають, що особливими вигуками самці цих птахів намагаються втримати біля себе самок якомога довше. Останні, ймовірно, лякаються звуків, вважаючи, що поруч справді хижак, тому більш схильні нікуди не йти та залишитися біля самців, що знижує ризик передчасного припинення сексуальної взаємодії. Але детальніше про причини дивної поведінки вчені дізнаються із наступних досліджень.

Лірохвости не тільки вмілі співаки. Недавно вчені їх назвали також рекордсменами серед тварин за кількістю скопаного ґрунту.