Великий лірохвіст став рекордсменом у кількості скопаного ґрунту

John Manger, CSIRO / Wikimedia

John Manger, CSIRO / Wikimedia

Згідно з новим дослідженням австралійських вчених, птах лірохвіст великий (Menura novaehollandiae) перекопує понад 155 тонн ґрунту на площі гектару за рік. Це більше переміщення землі, ніж робить будь-яка інша наземна тварина, і має значний вплив на структуру екосистеми. Результатами свого дворічного спостереження за птахами науковці поділилися в статті журналу Ecological Applications.

Птаха лірохвоста великого (Menura novaehollandiae), який природно населяє південно-східну Австралію, найчастіше знають за його здатність імітувати голоси інших тварин та навіть неживих об’єктів. А тепер до його визначних умінь австралійські вчені додали ще одне.

Яка нова особливість?

Науковці з Університету Ла Троба, що в Австралії, протягом двох років стежили за поведінкою диких лірохвостів на трьох локаціях. Вони виявили, що цей співочий птах переміщує найбільшу кількість ґрунту з усіх наземних тварин у світі: у середньому 155 тонн ґрунту та листяної підстилки на гектар за один рік, що рівнозначно вантажам приблизно 11 стандартних самоскидів. І все це відбувається як побічне явище пошуку птахом їжі. Шукаючи безхребетну здобич, він розгрібає гострими кігтями землю та перекопує підстилку.

До чого це призводить?

Таке перемішування лірохвостом лісової підстилки впливає на її розкладання та змінює структуру лісового ґрунту. Завдяки цьому створюються нові мікросередовища для дрібних безхребетних та покращується проростання насіння.

На думку вчених, така поведінка птахів також має важливі наслідки для створення менш сприйнятливих до вогню середовищ та відновлення екосистем після пожеж.