Після невдалого самолікування у крові чоловіка проросли псилоцибінові гриби

Лікарі зі США описали випадок американця, самолікування якого за допомогою псилоцибінових грибів завершилося госпіталізацією до відділення інтенсивної терапії. “Грибна терапія” спричинила в чоловіка враження численних внутрішніх органів внаслідок розмноження бактерій та грибів у його крові. Детальний звіт про лікування пацієнта оприлюднили в журналі Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry.

Fear and Loathing in Las Vegas / Universal Pictures, 1998

Fear and Loathing in Las Vegas / Universal Pictures, 1998

Звідки взялася ідея такого самолікування?

Кілька десятиліть тому в науковій сфері ширилася ідея лікування багатьох захворювань за допомогою психоактивних речовин. Наприклад, ЛСД та псилоцибін розглядали як можливі ліки проти мігрені. Після криміналізації психотропних речовин проведення їхнього вивчення сильно ускладнилося і лише в останні роки знову активно привертає увагу дослідників. Нові дослідження вже показали ефективність псилоцибіну для лікування мігрені, вказали на потенціал ДМТ для лікування нейродегенеративних захворювань та виявили антидепресивний ефект того ж псилоцибіну. Хоча вчені завжди наголошують на можливих ризиках самолікування, на жаль, не всі до них дослухаються. Дослідники Медичної школи Крейтонського університету описали клінічний випадок, що стався з пацієнтом, який спробував самостійно лікуватися псилоцибіновими грибами.

Що зробив пацієнт?

30-річний американець страждав від біполярного розладу, що характеризується періодичними проявами депресивних та маніакальних станів. Крім того, в його історії хвороби зазначається опіоїдна залежність. Попри порушення ментального здоров’я, яке останнім часом проявлялося депресією, чоловік припинив приймання назначених йому лікарських препаратів. Натомість він спробував полегшити свій стан за допомогою ЛСД та психоделічних грибів.

За кілька днів перед госпіталізацією чоловік зварив відвар грибів, процідив суміш та ввів її в організм шляхом внутрішньовенної ін’єкції.

Що сталося з чоловіком?

Через деякий час самопочуття чоловіка погіршилося. Родичі знайшли його через декілька днів у стані летаргії, що проявляється уповільненою реакцією, апатією та втомою, із симптомами жовтяниці, діареї та блювання кров’ю.

Після госпіталізації лікарі діагностували у пацієнта множинне враження внутрішніх органів, деякі з яких вже почали відмовляти, зокрема легені та нирки. Аналізи виявили в крові хворого бактеріальну інфекцію, спричинену бактеріями Brevibacillus, та грибкову інфекцію, що її викликали гриби з відвару — Psilocybe cubensis. Очевидно фільтрації відвару в домашніх умовах виявилося недостатньо, щоб повністю очистити його від грибів, тож останні стали розмножуватися в крові пацієнта. Після 22 днів лікування антибіотиками та протигрибковими препаратами чоловік одужав, хоча ще довгий час мав приймати протимікробні препарати. На щастя, для американця все скінчилося добре, однак його історія чудово ілюструє, наскільки шкідливим може бути самолікування.