Паперове піаніно заграло через передану по NFC енергію від смартфона

Австрійська компанія Prelonic показала прототип синтезатора зі звичайного паперу і шару електропровідної пасти, звук від гри якого відтворить смартфон. Власне завдяки смартфону і NFC піаніно отримує живлення — у папері передбачено необхідний чип.

Prelonic

Prelonic

Кому потрібен паперовий синтезатор?

Протягом тривалого часу папір використовувався як носій лише для письмової інформації. І здавалося б, з цифровою революцією він мав втратити своє значення і залишитися лише як матеріал лише для пакування. Однак папір це все ще природний легкий, гнучкий, придатний для вторинної переробки, багатофункціональний матеріал, а тому потрапив у уваги інженерів і став частиною нових електронних пристроїв, особливо на основі друкованої електроніки.

Друк електронних компонентів на папері дає змогу скоротити використання токсичного арсеніду галію для виробництва мікросхем, а вартість виробництва деяких пристроїв, якщо для них використовувати папір як основу, може знизитися в десятки разів у порівнянні з виробництвом традиційними методами. І компанія Prelonic Technologies теж вважає, що взаємодія з електронікою буде здійснюватися з використанням клавіатур та інших контролерів, зроблених з паперу, інтерфейс користувача яких можна буквально друкувати за запитом.

І створене ними піаніно є лише демонстрацією цієї можливості. Вони могли надрукувати і звичну нам клавіатуру, і інтерфейс для гри чи якихось додатків. Технологія інтегрована в папір, а сама паперова основа не потребує джерела живлення — лише чипу NFC мобільного телефону.

Як пограти на такому піаніно?

Друк – дуже стара технологія. Розвиток друку протягом століть призвів до появи технологій, які пропонують як величезні обсяги виробництва, так і високу точність. Ідея друкованої електроніки спрямована на поєднання обох технологій: поєднання функціональних характеристик електроніки з перевагами обсягу та вартості друку.

Просте піаніно, як показано у відео на вебсайті Prelonic Technologies, створюється шляхом друку набору клавіш піаніно на аркуші паперу за допомогою стандартного лазерного принтера. На зворотному боці цього аркуша надрукована схема з використанням електропровідного вуглецевого шару, а потім між ними розміщують інший друкований електропровідний лист і невеликий чип NFC між ними. На відміну від Bluetooth, який може споживати багато енергії, чип NFC отримує всю необхідну потужність від смартфона, встановленого на ньому.

У поєднанні з програмою, яка працює на смартфоні, на паперовому піаніно можна грати фізично, відтворюючи ноти через пристрій. При натисканні на клавіші провідні шари замикаються, площа контакту збільшується і телефон отримує інформацію про натискання, відтворюючи потрібний звук.

HonekaiMedia / YouTube

Також раніше ми розповідали, як електронні елементи надрукували на рулонах паперу, додали 56 п’єзоелектричних динаміків і загорнули їх на 360 градусів, утворивши паперову колонку з об’ємним звуком. А от піаніно на демонстрацію нових можливостей електроніки створюють не вперше - інженери з MIT зв'язали на цифровому ткацькому верстаті шарф-синтезатор, на якому можна грати, і одягнули його на шию.


Фото в анонсі: Prelonic