Цифровий синтезатор одягнули на шию. Його зв'язали на ткацькому станку

Інженери з MIT зв'язали на цифровому ткацькому верстаті гнучке електронне піаніно, на якому можна грати, натискаючи на клавіші, розтягуючи полотно та просто наближаючись до нього. Гру у стилі терменвокс та способи носіння синтезатора вчені продемонстрували на сайті дослідницького інституту.

Irmandywicaksono / GIPHY

Irmandywicaksono / GIPHY

Навіщо потрібен гнучкий синтезатор?

Різноманітні тканини постійно нас оточують і тому не використати їхню гнучкість, спектр візерунків, структур і текстур є справжньою втратою для інженерів. Текстиль є відмінним кандидатом для фізичних інтерфейсів, а тому вчені вже не вперше звертаються до нього зокрема і для створення музичних інструментів. Так перші вишиті сенсорні і чутливі до тиску текстильні датчики для виконання музики продемонстрували у жакетах, декоративних подушках та вишитих м'яких кульках. Більшість таких розробок спирається на використання тканини для забезпечення нових взаємодій і тактильних відчуттів, однак за словами вчених, для її створення досі не використовували цифрову технологію в'язання із використанням електронних ниток з можливістю як розпізнавання дотиків.

Як його зв'язати?

В'язання є давньою технологією виробництва текстилю, яка приваблює передусім можливістю створювати складні візерунки, текстури і структури у промислових масштабах виробництва. Нове покоління в'язальних верстатів дає змогу поєднувати кілька типів пряжі, персоналізувати і швидко реалізовувати дизайн, тож у своїй роботі інженери запрограмували цифрову в'язальну машину використовувати функціональну провідну пряжу та звичайні нитки. Ця робота є продовженням першої розробки KnittedKeyboard II - безшовним п'ятиоктавним синтезатором із візерунком у формі клавіш. Зв'язали його із поліестерової тканини, яка грає роль основи та може розтягуватися. У неї ж вшиті опуклі клавіші з провідної тканини, підключені до мікроконтролера. Під ними розмістили суцільний електропровідний шар та ще один п'єзорезистивний. Вони можуть вимірювати тиск і розтягнення, який чиниться на клавіатуру, які мікропроцесор перетворить у певні тембральні і динамічні зміни звуку.

MIT Media Lab / YouTube

Що він грає?

Окремі клавіші і їх комбінації можуть одночасно відчувати дотик, а також наближення за допомогою безконтактних датчиків, розтягнення і тиск, що значно розширює діапазон способів гри на ньому. Так вбудовані сенсори відчувають стиснення, витягування, розтягнення і скручування, а також дозволяють зіграти, як на терменвоксі - не торкаючись поверхні. Розробники створили для нього і спеціальний твір під назвою "Fabric of Time and Space«», який за їхніми словами, є метафорою на природу Всесвіту. У ньому є мажорні та мінорні акорди та використалися всі способи гри на інструменті. За словами вчених, ця технологія допоможе пристосовувати техніку до тканин, адже може безшовно поєднувати механічну якість матеріалу та електричні властивості датчиків.

Це не перші розумні матеріали, що вміють набагато більше, ніж переживати прання. Так ми писали про светр, який навчився зберігати інформацію і на нього навіть записали пісню та відео, а також розумні тканини, здатні впізнати, що саме на них поклали або змінювати свою жорсткість і форму.